Hoppa till innehåll
Nyheter
Sofia Rydgren Stale i media om avtalsrörelsens sista veckor 

Sofia Rydgren Stale i media om avtalsrörelsens sista veckor 

Med tre veckor kvar tills nuvarande kollektivavtal går ut är Läkarförbundet inne i intensiva förhandlingar med SKR.  Flera medier hör av sig och vill höra hur det går i förhandlingarna.
Nyhet
Hur läkarförbundet har synts i media under avtalsrörelsen 2024.

Läkartidningen 

Läkartidningen skriver om förbundets yrkanden. Läkarförbundet vill se en extra satsning på läkare tidigt i karriären berättar Sofia Rydgren Stale: 

– Ett stort problem är att ingångslönerna för den gruppen inte alls svarar upp mot den långa utbildningen och det stora ansvar som läkarna tidigt tar. Men det är tragiskt att vi ens ska behöva lägga ett sådant yrkande. Om regionerna hade menat allvar med att vilja vara attraktiva arbetsgivare borde de ha korrigerat det här på egen hand, säger hon. 

Dagens Medicin 

Även i Dagens Medicin tar Sofia Rydgren Stale upp arbetsgivarnas ansvar att se till att de yngre läkarna får bättre löner och arbetsmiljö: 

– Prioriteras inte läkare tidigt i karriären finns risken att yrket blir mindre attraktivt. Vi förstår att regionerna har det tufft. Men satsar de inte nu riskerar de att stå utan både fast personal och bemanningspersonal i framtiden.

Svenska dagbladet

Svenska Dagbladet har intervjuat Sofia Rydgren Stale om läkarnas arbetsmiljö och om att antalet överbeläggningar hela tiden ökar. Tidningen hänvisar till Läkarförbundets arbetsmiljöundersökning som visar att var femte läkare överväger att byta yrke. Bland distriktsläkarna är det var fjärde. Dessutom uppger sex av tio läkare att de vill byta arbetsplats eller gå ner i tid. 

– Det är den värsta signalen vi hört från våra medlemmar någonsin. Det är jätteallvarligt i ett läge när sjukvården står inför enorma utmaningar. Här måste både regionerna och regeringen släppa på prestigen och ta ett helhetsansvar, säger Sofia Rydgren Stale. 


Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Sofia Rydgren Stale i media om avtalsrörelsens sista veckor