Hoppa till innehåll
Nyheter
Sofia Rydgren Stale i media om avtalsrörelsens sista veckor 

Sofia Rydgren Stale i media om avtalsrörelsens sista veckor 

Med tre veckor kvar tills nuvarande kollektivavtal går ut är Läkarförbundet inne i intensiva förhandlingar med SKR.  Flera medier hör av sig och vill höra hur det går i förhandlingarna.
Nyhet
Hur läkarförbundet har synts i media under avtalsrörelsen 2024.

Läkartidningen 

Läkartidningen skriver om förbundets yrkanden. Läkarförbundet vill se en extra satsning på läkare tidigt i karriären berättar Sofia Rydgren Stale: 

– Ett stort problem är att ingångslönerna för den gruppen inte alls svarar upp mot den långa utbildningen och det stora ansvar som läkarna tidigt tar. Men det är tragiskt att vi ens ska behöva lägga ett sådant yrkande. Om regionerna hade menat allvar med att vilja vara attraktiva arbetsgivare borde de ha korrigerat det här på egen hand, säger hon. 

Dagens Medicin 

Även i Dagens Medicin tar Sofia Rydgren Stale upp arbetsgivarnas ansvar att se till att de yngre läkarna får bättre löner och arbetsmiljö: 

– Prioriteras inte läkare tidigt i karriären finns risken att yrket blir mindre attraktivt. Vi förstår att regionerna har det tufft. Men satsar de inte nu riskerar de att stå utan både fast personal och bemanningspersonal i framtiden.

Svenska dagbladet

Svenska Dagbladet har intervjuat Sofia Rydgren Stale om läkarnas arbetsmiljö och om att antalet överbeläggningar hela tiden ökar. Tidningen hänvisar till Läkarförbundets arbetsmiljöundersökning som visar att var femte läkare överväger att byta yrke. Bland distriktsläkarna är det var fjärde. Dessutom uppger sex av tio läkare att de vill byta arbetsplats eller gå ner i tid. 

– Det är den värsta signalen vi hört från våra medlemmar någonsin. Det är jätteallvarligt i ett läge när sjukvården står inför enorma utmaningar. Här måste både regionerna och regeringen släppa på prestigen och ta ett helhetsansvar, säger Sofia Rydgren Stale. 


Fler nyheter


3 frågor om det nya kollektivavtalet med Sofia Rydgren Stale 

Läkarförbundet skrev på ett nytt kollektivavtal strax innan påsk. Men de två andra facken i vården, Kommunal och Vårdförbundet har inte skrivit på än trots att vi hade samma deadline. De har även varslat om stridsåtgärder, dvs strejk. Här svarar …
Nyheter

Avtalspodd: Det finns ett nytt kollektivavtal!

Avtalspodd om läkarnas nya kollektivavtal som blev klart precis innan påsk. Hur gick förhandlingarna? Rätt trögt berättar Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet.
Nyheter

Nytt avtal klart för läkare i regioner och kommuner

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Avtalet löper på ett år och ger läkarna lägst 3,3 procent i kollektiv löneökning.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Sofia Rydgren Stale i media om avtalsrörelsens sista veckor