Hoppa till innehåll
Nyheter
Stärk elevhälsan – utvecklingen går åt fel håll

Stärk elevhälsan – utvecklingen går åt fel håll

Skolsköterskor och skolläkare uppger att det finns brister i samordningen kring barn och ungas mun- och allmänhälsa samt att problem med övervikt och fetma ökat under den senaste tioårsperioden.

Nyhet

Sveriges Tandläkarförbund och Sveriges läkarförbund, Dietisternas Riksförbund har publicerat en gemensam rapport som bygger på en enkät som besvarats av skolsköterskor och skolläkare i ungefär hälften av landets kommuner. Resultaten visat att skolsköterskor och skolläkare anser att problem med övervikt och fetma ökat bland elever de senaste tio åren och att det är vanligt att föräldrar är oroliga över barnens matvanor, konsumtion av godis och sötsaker eller brist på motion.

– Vi vill se förbättringar av levnadsförhållanden – med särskild inriktning på socialt utsatta grupper. Det är ett grundfundament för en bättre hälsa, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund

– Skolan bör ha som mål att alla elever är fysiskt aktiva minst en timme varje dag och att alla kan ta del av gymnastikundervisningen.

88 procent av skolsköterskorna och skolläkarna vill ha stöd vid frågor om barnens matvanor, konsumtion av godis och sötsaker eller brist på motion. Det stöd som främst efterfrågas är informationsmaterial till föräldrar, 50 procent, samt information om näringsriktig mat, 27 procent. Sveriges Tandläkarförbund, Sveriges läkarförbund, Dietisternas Riksförbund och Vårdförbundet kommer under året att ta fram och sprida ett stödjande informationsmaterial.

– Det är problematiskt att diskussioner kring kost ofta präglas av otydlighet och tyckande. Parallellt med samhällsinformation från olika myndigheter finns också många andra aktörer som agerar utifrån sina särintressen. Breda initiativ bör tas för att skapa gemensamma vetenskapligt grundade utgångspunkter och budskap om livsmedel och hälsa. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Heidi Stensmyren.

Resultaten visar även att skolsköterskor och skolläkare upplever att det finns brister i samordningen kring barnens hälsa. 98 procent uppger att samhällets insatser för barnens hälsa i stor eller i viss utsträckning behöver samordnas bättre. Skolsköterskor och skolläkare uppger att de samverkar minst med primärvården och tandvården.

– Om vi vill vända utvecklingen när det gäller övervikt, psykisk ohälsa, missbruk och en försämrad munhälsan hos barn och unga då måste vi förändra mandatet för elevhälsan. Vi vill att ansvaret för elevhälsan och skolhälsovården åter läggs hos den medicinska professionen. Idag ligger ansvaret hos skolledarna, det vill säga rektorerna på skolorna, säger Heidi Stensmyren.

Läs mer:


Fler nyheter


Vårdkrisen började långt innan inflationen skenade

I en intervju med SVT framhöll statsminister Ulf Kristersson att han inte ville kalla det allvarliga läget inom vården för en vårdkris. Statsministern menade att sjukvården har det tufft varje sommar och framhöll att den nuvarande krisen inom vården i …
Nyheter

Läkarförbundet lyfter god och nära vård på Almedalen

Idag arrangerar Läkarförbundet ett seminarium om skälen till att omställningen till god och nära vård går så långsamt. En utgångspunkt för samtalet är förbundets kartläggning av regionernas arbete mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården.
Nyheter

Almedalsseminarium: Vad innebär Natos krav på svensk sjukvård?

Onsdag 26 juni arrangerade Läkarförbundet ett seminarium om vilka krav som ställs på svensk sjukvård i och med medlemskapet i Nato. En utgångpunkt var förbundets nya undersökning som visar att få läkare känner till om arbetsgivaren har en plan för …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Stärk elevhälsan – utvecklingen går åt fel håll