Nyligen redovisade Socialstyrelsen sitt uppdrag att fördela 252 miljoner kronor till regionerna för att utöka antalet AT-tjänster. Endast nio regioner beviljades medel och ökningen av antalet tjänster motsvarar inte behoven. Läkarförbundet efterlyser ett ökat statligt ansvar.
Nyhet
- Det är välkommet med mer resurser till AT- tjänster, men att tolv regioner inte får några medel alls är en signal om att staten behöver ta ett större ansvar för dimensionering och samordning av läkares utbildningstjänster, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.
Idag tvingas många blivande läkare vänta länge på att göra sin allmäntjänstgöring. Läkarförbundet har länge pekat på att tjänsterna är för få och att regionerna måste tillsätta fler. Förra året delade Socialstyrelsen ut 375 miljoner kronor för att ge regionerna incitament att utöka antalet AT-tjänster.
I år var summan 252 miljoner. Nio regioner beviljades medel. Totalt har de regioner som ansökt om statsbidraget utökat antalet allmäntjänstgöringstjänster med 50,5 tjänster. Socialstyrelsen konstaterar att ökningen inte motsvarar de prognosticerade behoven.
- Trots bidrag från staten har regionerna inte tillsatt tillräckligt med tjänster för att möta behoven. Staten behöver ta ett större ansvar för läkares utbildningstjänster, säger Sofia Rydgren Stale.
Årets granskning av Socialstyrelsen gällande hur kommunerna och regionerna arbetar med omställningen till god och nära vård visar att framstegen är få. Sveriges läkarförbund anser att regionerna motarbetar reformen när man inte följer Socialstyrelsens rekommendationer om fast läkarkontakt.
Idag släpper SYLF sin AT-rapport. Halland är i topp när läkarna rankar sjukhusen. Men dålig arbetsmiljö och för få AT-platser riskerar tillgången på läkare. Rapporten beskriver hur regionerna uppfyller sitt lagstadgade ansvar att erbjuda utbildningstjänster och hur AT-läkarna upplever sin …
Hälso- och sjukvården ska anmäla negativa händelser och tillbud med medicintekniska produkter till Läkemedelsverket och tillverkaren. Idag är det få medarbetare som rapporterar in. Här kan du läsa om varför det är viktigt att anmäla och hur du går till …
De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.
Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.