Hoppa till innehåll
Nyheter
Sveriges vårdberedskap måste rustas upp

Sveriges vårdberedskap måste rustas upp

"För att svensk sjukvård ska vara redo för kris eller krig måste det finnas marginaler i vardagen" menar Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.
Nyhet

Hälso- och sjukvården är en helt central del av civilförsvaret. Kapacitet i vården är också ett krav Nato ställer på sina medlemsländer. Men under konferensen Folk och Försvar, som just avslutades, hade vården en undanskymd roll. För oss som arbetar i vården är det tydligt att insatserna för att rusta upp Sveriges vårdberedskap måste intensifieras. Frågan måste upp högre på dagordningen.

En stor utmaning är kompetensförsörjningen. Alltså att vårdpersonal faktiskt finns tillgänglig på rätt plats i rätt tid i händelse av katastrof eller krig. I dag har svensk sjukvård knappt kapacitet att klara en normal sommar med semestrar, eller en situation med flera olika virusutbrott samtidigt. Vi har en beläggningsgrad på 110 % på många svenska sjukhus. Det håller inte. Om regioner och kommuner har svårt att klara sitt uppdrag till vardags finns det inget som talar för att vården kommer att fungera i en kris- eller krigssituation.

En dåligt fungerande sjukvård i händelse av krig får konsekvenser för människors liv och hälsa, men det riskerar också att skada allmänhetens förtroende för statsledningen och det offentliga. Det kan påverka försvarsviljan och motståndskraften.

För att svensk sjukvård ska vara redo för kris eller krig måste det finnas marginaler i vardagen. Grundbemanningen kan inte vara så slimmad som den är i dag. Att säkra försörjningen av kompetens är en lång process som behöver påbörjas i fredstid. Det handlar om att förbättra villkoren för de som arbetar i vården, men också om att se till att det utbildas tillräckligt många medarbetare.

Våra medlemmar gör sitt yttersta för att få vården att fungera men vi behöver fler kollegor och bättre förutsättningar för att kunna leverera god och säker vård. Både i fredstid, vid kriser och i händelse av krig. Regeringen behöver därför behandla hälso- och sjukvården som den hörnpelare den är i civilförsvaret. Vi läkare är redo att ta ansvar och bidra med medlemmarnas kunskap, kompetens och kraft.


Fler nyheter


Sofia Rydgren Stale lyfter läkarnas roll på Folk och Försvar 

Vårdens robusthet måste höjas och läkare måste ges möjlighet att öva kris- och krigssituationer. Detta var några av de budskap som Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges Läkarförbund framförde på Folk och Försvars Rikskonferens 13 januari 2025.
Nyheter

Läkarförbundet: Krafttag krävs för att lösa bristen på vårdplatser

Bristen på vårdplatser är ett stort hot mot patientsäkerheten. På uppdrag av regeringen har Socialstyrelsen lagt fram en nationell handlingsplan för fler vårdplatser. Enligt myndigheten kan vårdplatsbristen vara löst redan 2026. Läkarförbundet delar inte den bedömningen utan vill att staten …
Nyheter

Yrkandeöverlämning - Dags att satsa på läkarna 

Nu börjar avtalsrörelsen för 33 000 läkare inom Sveriges kommuner och regioner. Utöver löneökningar minst i nivå med industrins märke kräver Läkarförbundet riktade lönesatsningar mot de läkargrupper vars löneutveckling halkat efter de senaste åren. Dessutom yrkar förbundet högre ersättning för …
Läkaravtal 2025
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare