Hoppa till innehåll
Nyheter
Uppdaterad nyhet om Israel och Gaza 

Uppdaterad nyhet om Israel och Gaza 

Läkarförbundet har tidigare publicerat en nyhet där vi uppmanar båda parter i konflikten till besinning.
Nyhet

Läkarförbundet är en del av World Medical Association och har tidigare ställt sig bakom deras uttalande och det står vi fast vid: 

Läkarförbundet står i solidaritet med de läkare och annan vårdpersonal som riskerar sina liv i frontlinjen för att tillhandahålla nödvändig sjukvård i denna svåra situation. 

Vi vill betona vikten av att alltid stå upp för etiskt bedriven hälso- och sjukvård och respekt för humanitära principer. 

World Medical Association och Läkarförbundet uppmanar starkt alla parter i konflikten att: 

  • Respektera internationell humanitär rätt, inte använda sjukvårdsinrättningar som militärförläggningar eller -förråd och inte attackera vårdpersonal, vårdinrättningar eller vårdfordon. 
  • Tillhandahålla vårdpersonalen adekvata förutsättningar att behandla alla patienter humant och i enlighet med professionsetiska värderingar, inklusive principen om medicinsk neutralitet. 
  • Använda humanitära korridorer för att tillåta säker förmedling av hälsomateriel och humanitära förnödenheter till Gaza. 

Fler nyheter


Vårdkrisen började långt innan inflationen skenade

I en intervju med SVT framhöll statsminister Ulf Kristersson att han inte ville kalla det allvarliga läget inom vården för en vårdkris. Statsministern menade att sjukvården har det tufft varje sommar och framhöll att den nuvarande krisen inom vården i …
Nyheter

Läkarförbundet lyfter god och nära vård på Almedalen

Idag arrangerar Läkarförbundet ett seminarium om skälen till att omställningen till god och nära vård går så långsamt. En utgångspunkt för samtalet är förbundets kartläggning av regionernas arbete mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården.
Nyheter

Almedalsseminarium: Vad innebär Natos krav på svensk sjukvård?

Onsdag 26 juni arrangerade Läkarförbundet ett seminarium om vilka krav som ställs på svensk sjukvård i och med medlemskapet i Nato. En utgångpunkt var förbundets nya undersökning som visar att få läkare känner till om arbetsgivaren har en plan för …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare