Hoppa till innehåll
Nyheter
Uppdaterad nyhet om Israel och Gaza 

Uppdaterad nyhet om Israel och Gaza 

Läkarförbundet har tidigare publicerat en nyhet där vi uppmanar båda parter i konflikten till besinning.
Nyhet

Läkarförbundet är en del av World Medical Association och har tidigare ställt sig bakom deras uttalande och det står vi fast vid: 

Läkarförbundet står i solidaritet med de läkare och annan vårdpersonal som riskerar sina liv i frontlinjen för att tillhandahålla nödvändig sjukvård i denna svåra situation. 

Vi vill betona vikten av att alltid stå upp för etiskt bedriven hälso- och sjukvård och respekt för humanitära principer. 

World Medical Association och Läkarförbundet uppmanar starkt alla parter i konflikten att: 

  • Respektera internationell humanitär rätt, inte använda sjukvårdsinrättningar som militärförläggningar eller -förråd och inte attackera vårdpersonal, vårdinrättningar eller vårdfordon. 
  • Tillhandahålla vårdpersonalen adekvata förutsättningar att behandla alla patienter humant och i enlighet med professionsetiska värderingar, inklusive principen om medicinsk neutralitet. 
  • Använda humanitära korridorer för att tillåta säker förmedling av hälsomateriel och humanitära förnödenheter till Gaza. 

Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare