Hoppa till innehåll
Nyheter
Upphäv dödsdomen mot Ahmadreza Djalali

Upphäv dödsdomen mot Ahmadreza Djalali

Sveriges läkarförbund sluter upp bakom kravet på att Iran omedelbart upphäver dödsdomen och att den svensk-iranske läkaren och KI-forskaren släpps fri.

Nyhet
Ahmadreza Djalali. Foto: Privat.

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare inom katastrofmedicin, en gren inom läkarvetenskapen som handlar om hur sjukvård ska utföras på effektivast möjliga sätt vid stora olyckor eller katastrofer.

Djalali greps av den iranska polisen under en föreläsningsresa i Iran 2016. I samband med gripandet anklagades han bland annat för spioneri. Den 21 oktober 2017 dömdes Ahmadreza Djalali av Irans Revolutionsdomstol till döden för ”korruption på jorden” i en rättegång som många betecknar som en rättslig skandal.

Fallet har fått stor internationell uppmärksamhet och världsläkarorganisationen WMA, där Sveriges läkarförbund är medlem, vädjar nu i ett brev till Irans president att ingripa för att förhindra att dödsdomen verkställs.

I brevet framför WMA:

“The freedom of expression and the right to a fair trial are fundamental human rights enshrined in the International Covenant on Civil and Political Rights that the Republic of Iran has ratified in 1975 and for which you are accountable. We therefore call on the Iranian authorities to take immediate action in line with its commitments and to release Dr. Djalali immediately and unconditionally. We appeal to your humanity and sense of justice and trust that you will take promptly all the necessary steps related to our demands.”

Sveriges läkarförbund ställer sig bakom WMA:s vädjan och kravet på att Ahmadreza Djalali släpps fri.


Fler nyheter


Vårdkrisen började långt innan inflationen skenade

I en intervju med SVT framhöll statsminister Ulf Kristersson att han inte ville kalla det allvarliga läget inom vården för en vårdkris. Statsministern menade att sjukvården har det tufft varje sommar och framhöll att den nuvarande krisen inom vården i …
Nyheter

Läkarförbundet lyfter god och nära vård på Almedalen

Idag arrangerar Läkarförbundet ett seminarium om skälen till att omställningen till god och nära vård går så långsamt. En utgångspunkt för samtalet är förbundets kartläggning av regionernas arbete mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården.
Nyheter

Almedalsseminarium: Vad innebär Natos krav på svensk sjukvård?

Onsdag 26 juni arrangerade Läkarförbundet ett seminarium om vilka krav som ställs på svensk sjukvård i och med medlemskapet i Nato. En utgångpunkt var förbundets nya undersökning som visar att få läkare känner till om arbetsgivaren har en plan för …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare