Hoppa till innehåll
Nyheter
Vad gäller angående de nya receptblanketterna och elektronisk förskrivning?

Vad gäller angående de nya receptblanketterna och elektronisk förskrivning?

1 maj lanserade E-hälsomyndigheten webbportalen Förskrivningskollen, som möjliggör elektronisk förskrivning för såväl yrkesverksamma som varaktigt icke yrkesverksamma läkare. I november blir Förskrivningskollen tillgänglig för fritidsförskrivare och i maj 2022 blir elektronisk receptförskrivning en huvudregel.
Nyhet

Lanseringen av Förskrivningskollen, innebar startskottet för en gradvis omvandling av redan befintliga recept till e-recept. Syftet är att så mycket information som möjligt om en patients läkemedel ska finnas samlad i Nationella läkemedelslistan.

Den 10 maj 2022 blir elektronisk förskrivning huvudregel, även om det i undantagsfall kommer att vara möjligt att receptförskriva på fysiska blanketter även efter 10 maj 2022. Läs mer på Läkemedelsverkets webbplats.

Förskrivningskollen är kostnadsfri och används av både yrkesverksamma och varaktigt icke yrkesverksamma läkare för att utfärda recept. Läkare som är anställd av en vårdgivare loggar in med e-legitimationen SITHS e-id.

Under november månad kommer även fritidsförskrivare kunna logga in med e-legitimationen Freja e-ID Plus. Till fritidsförskrivare hör personer som förskriver läkemedel utanför sitt arbete, pensionerade förskrivare och förskrivare utan anställning.

Under övergångsperioden mellan november 2021 och maj 2022 kommer det således vara möjligt att receptförskriva både på blanketter och digitalt i Förskrivningskollen.


Nya receptblanketter

Under 2020 fattades även ett beslut om att införa nya receptblanketter vid läkemedelsförskrivning. Dessa nya blanketter sattes i bruk den 1 maj i år. Det är därmed inte längre möjligt att använda de gamla receptblanketterna. De nya receptblanketterna kan beställas från Postnord Strålfors.



Fler nyheter


Nära var fjärde läkare överväger lämna yrket

En majoritet av läkarna är oroliga för att besparingarna kommer att ha negativ inverkan på möjligheterna att behålla och rekrytera personal. Nära en av fyra uppger att de överväger att lämna yrket, och en nästan dubbelt så hög andel funderar …
Nyheter

Hälften av regionerna har inte mål om fast läkarkontakt

Endast tio av landets regioner har fattat beslut om att sträva mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården. Och bara tre av dessa har handlingsplaner för att nå målet, trots att regeringen ställt krav på redovisning av arbetet. Det …
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Vad gäller angående de nya receptblanketterna och elektronisk förskrivning?