Hoppa till innehåll
Nyheter
Vågar våra politiker göra vad som krävs?

Vågar våra politiker göra vad som krävs?

Det frågar Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet, på DN Debatt idag. Ökad statlig styrning för att utjämna de regionala skillnaderna i vården krävs och att staten upphör att styra genom SKR - Sveriges Kommuner och Regioner och på så sätt avskaffar deras veto-rätt.
Nyhet

I en undersökning som Läkarförbundet nyligen låtit Novus göra svarar 64 procent att staten i stället för regionerna bör ha ansvaret för hälso- och sjukvården. Svenskarna tycker att dagens system fungerar dåligt. Sverige är ett litet land, trots det fungerar vår hälso- och sjukvård som 21 självständiga länder där regionerna får utforma vården efter eget tycke. Patientens postnummer ska inte vara avgörande för vilken vård man får. Det är oacceptabelt.

Sverige är ett litet land, trots det fungerar vår hälso- och sjukvård som 21 självständiga länder där regionerna får utforma vården efter eget tycke.

Vi välkomnar därför den statliga utredningen ”Ökade förutsättningar för hållbara investeringsprojekt i framtidens hälso- och sjukvård” som föreslår att staten ska ta över ägandet av regionernas sjukhus som presenteras på DN Debatt 1/9. Det är intressanta förslag som borde övervägas noga. Det är tydligt att förutsättningarna att säkerställa behovsanpassade sjukhus med bra arbetsmiljö ser mycket olika ut mellan regionerna.

I Danmark har staten tagit ett tydligare ansvar. Där har man lyckats beta av vårdköerna i en mycket högre takt trots pandemin. Vårdköerna slingrar sig inte lika långa som hos oss.

I dag står cirka 120 000 patienter i kö till operation i Sverige. Hälften har väntat över 90 dagar (vårdgarantin). För många är väntetiden betydligt längre. I Danmark finns inte alls det här problemet, mycket tack vare statlig styrning, ekonomiska incitament och betydligt färre antal regioner. Danska patienter får så gott som alltid vård på ”sitt sjukhus” inom 30 dagar.

Ska vi lyckas krävs:

● En ökad statlig styrning för att utjämna de regionala skillnaderna i vården.

● Att staten upphör att styra genom Sveriges kommuner och regioner, SKR, och därmed avskaffar deras ”vetorätt”.

● Nu är det upp till politiker i Sveriges riksdag att arbeta för en lika bra vård för hela befolkningen oavsett var i landet man bor!

Läs hela repliken på DN Debatt


Fler nyheter


Vårdkrisen började långt innan inflationen skenade

I en intervju med SVT framhöll statsminister Ulf Kristersson att han inte ville kalla det allvarliga läget inom vården för en vårdkris. Statsministern menade att sjukvården har det tufft varje sommar och framhöll att den nuvarande krisen inom vården i …
Nyheter

Läkarförbundet lyfter god och nära vård på Almedalen

Idag arrangerar Läkarförbundet ett seminarium om skälen till att omställningen till god och nära vård går så långsamt. En utgångspunkt för samtalet är förbundets kartläggning av regionernas arbete mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården.
Nyheter

Almedalsseminarium: Vad innebär Natos krav på svensk sjukvård?

Onsdag 26 juni arrangerade Läkarförbundet ett seminarium om vilka krav som ställs på svensk sjukvård i och med medlemskapet i Nato. En utgångpunkt var förbundets nya undersökning som visar att få läkare känner till om arbetsgivaren har en plan för …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Vågar våra politiker göra vad som krävs?