Hoppa till innehåll

Fredag 19/4 så stänger medlemsrådgivningen kl. 11:00 pga sjukdom. Tack för er förståelse.

Nyheter
Vågar våra politiker göra vad som krävs?

Vågar våra politiker göra vad som krävs?

Det frågar Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet, på DN Debatt idag. Ökad statlig styrning för att utjämna de regionala skillnaderna i vården krävs och att staten upphör att styra genom SKR - Sveriges Kommuner och Regioner och på så sätt avskaffar deras veto-rätt.
Nyhet

I en undersökning som Läkarförbundet nyligen låtit Novus göra svarar 64 procent att staten i stället för regionerna bör ha ansvaret för hälso- och sjukvården. Svenskarna tycker att dagens system fungerar dåligt. Sverige är ett litet land, trots det fungerar vår hälso- och sjukvård som 21 självständiga länder där regionerna får utforma vården efter eget tycke. Patientens postnummer ska inte vara avgörande för vilken vård man får. Det är oacceptabelt.

Sverige är ett litet land, trots det fungerar vår hälso- och sjukvård som 21 självständiga länder där regionerna får utforma vården efter eget tycke.

Vi välkomnar därför den statliga utredningen ”Ökade förutsättningar för hållbara investeringsprojekt i framtidens hälso- och sjukvård” som föreslår att staten ska ta över ägandet av regionernas sjukhus som presenteras på DN Debatt 1/9. Det är intressanta förslag som borde övervägas noga. Det är tydligt att förutsättningarna att säkerställa behovsanpassade sjukhus med bra arbetsmiljö ser mycket olika ut mellan regionerna.

I Danmark har staten tagit ett tydligare ansvar. Där har man lyckats beta av vårdköerna i en mycket högre takt trots pandemin. Vårdköerna slingrar sig inte lika långa som hos oss.

I dag står cirka 120 000 patienter i kö till operation i Sverige. Hälften har väntat över 90 dagar (vårdgarantin). För många är väntetiden betydligt längre. I Danmark finns inte alls det här problemet, mycket tack vare statlig styrning, ekonomiska incitament och betydligt färre antal regioner. Danska patienter får så gott som alltid vård på ”sitt sjukhus” inom 30 dagar.

Ska vi lyckas krävs:

● En ökad statlig styrning för att utjämna de regionala skillnaderna i vården.

● Att staten upphör att styra genom Sveriges kommuner och regioner, SKR, och därmed avskaffar deras ”vetorätt”.

● Nu är det upp till politiker i Sveriges riksdag att arbeta för en lika bra vård för hela befolkningen oavsett var i landet man bor!

Läs hela repliken på DN Debatt


Fler nyheter



Vårbudgeten: Läkarförbundet efterlyser långsiktighet

Idag presenterade regeringen sin vårbudget med justeringar för året. För några veckor sedan offentliggjordes att regionerna får 6 miljarder för att undvika uppsägningar av vårdpersonal. Läkarförbundet efterlyser en mer långsiktig styrning av svensk sjukvård.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Vågar våra politiker göra vad som krävs?