Hoppa till innehåll
Nyheter
Vårbudgeten: Läkarförbundet efterlyser långsiktighet

Vårbudgeten: Läkarförbundet efterlyser långsiktighet

Idag presenterade regeringen sin vårbudget med justeringar för året. För några veckor sedan offentliggjordes att regionerna får 6 miljarder för att undvika uppsägningar av vårdpersonal. Läkarförbundet efterlyser en mer långsiktig styrning av svensk sjukvård.
Nyhet
Foto: Adam Wrafter / Bildbyrån.

– Kortsiktiga satsningar är nödvändiga i ett tufft läge men löser inte vårdens utmaningar. Behovet av en mer långsiktig och stabil styrning av vården är akut och staten behöver därför ta ett tydligare ansvar, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.

  • Många regioner har stort behov att få ordning på sin ekonomi, så stödåtgärder som till exempel det höjda sektorsbidraget är nödvändiga. Regionernas svårigheter är dock i hög grad ett symptom på att staten behöver ta ett större och mer långsiktigt ansvar för helheten.
  • Nationell vårdförmedling och digital infrastruktur för hälsodata är välkomna satsningar. Det är dock viktigare att resultatet blir bra än att det går lite fortare.
  • Satsningar för att nyttja tillgänglig personal på ett mer effektivt sätt är bra, men för att inte kapaciteten ska minska behövs även insatser för att vårdpersonalen ska välja att stanna, såsom förbättrad arbetsmiljö.

Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Vårbudgeten: Läkarförbundet efterlyser långsiktighet