Hoppa till innehåll
Nyheter
Varför gör Läkarförbundet en Videopodd om strejk?

Varför gör Läkarförbundet en videopodd om strejk?

I avtalspodden När får läkare strejka? så träffades Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund, och Ove Rang, jurist och avdelningschef Arbetsliv och juridik, för att prata om läkare och strejk. Här berättar Ove om varför man gjorde det nu, och hur det gick när läkare strejkade senast.
Nyhet
Läkaravtal 2024
ove rang

Varför gör Läkarförbundet ett helt avsnitt om strejk? 

Vi hör från våra förtroendevalda att de får den här frågan från medlemmar, speciellt våra yngre medlemmar som ofta har den tuffaste arbetsmiljön ställer den här frågan. Och det är ju helt förståeligt, många läkare har en alldeles för slitsam vardag. Vi gjorde det här avsnittet för att svara på frågan när och hur läkare får strejka och också passa på att berätta om hur kollektivavtalet fungerar. Det är svårt att förstå det ena utan det andra.  

När strejkade läkarna senast och gick det då? 

Sist läkare strejkade var 1993/94 och då gällde det två saker: 
de nya husläkarnas anställningsskydd och hur deras arbetstid skulle regleras men också hur läkares jour och beredskap skulle funka, arbetsgivarna ville kunna skjuta den ordinarie arbetstiden längre fram på kvällen. Då slutade det med att husläkarna fick samma anställningsskydd som alla andra läkare och att man nådde en lösning för jour och beredskap som gav läkarna mer betalt. Läs gärna den här rätt långa och bra texten om läkarnas strejker på 1900-talet.

Varför tror du att det här är en så aktuellt fråga för läkarna? 

För att många läkare har en väldigt bristande arbetsmiljö, något som alla våra medlemsundersökningar visar. Jag tror många känner att läkarna är nära en slags bristningsgräns för hur mycket de orkar.  

Är Läkarförbundet beredda att ta ut sina medlemmar i strejk våren 2024?  

I avsnittet pratar Sofia Rydgren Stale om strejkvapnet och det är något vi alltid har med oss när vi förhandlar kollektivavtal. Vi har många medlemmar och är ett starkt förbund som tidigare har förhandlat oss till mycket bra grejer för våra medlemmar. Vi kommer att gå in i förhandlingarna med SKR med målet att lösa förhandlingarna som vi ofta gör, vid förhandlingsbordet. 


Fler nyheter


Ta fem minuter att svara på löneenkäten

I början av november skickades årets löneenkät ut. Det tar bara fem minuter att besvara frågorna. Ju fler som svarar på löneenkäten, desto bättre verktyg får du inför din löneförhandling.
Nyheter


Läkare förlorade i visselblåsarmål

I dag kom den första domen i ett mål som rör visselblåsarlagen. En läkare i Mellansverige som, enligt Läkarförbundet, drabbats av repressalier för att ha varnat om brister på arbetsplatsen förlorade i tingsrätten.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Varför gör Läkarförbundet en Videopodd om strejk?