Hoppa till innehåll
Nyheter
Världens läkare uppmanar till vapenvila i Sudan

Världens läkare uppmanar till vapenvila i Sudan

Striderna i Sudan har fått en förödande påverkan på landets sjukvårdssystem. Sjukhus har tvingats slå igen och det rapporteras om stor brist på mediciner och annan nödvändig medicinsk utrustning. Vid Världsläkarorganisationens (WMA) rådsmöte i Nairobi, Kenya uppmanade läkare från hela världen de stridande parterna att komma överens om en omedelbar vapenvila.
Nyhet

I en gemensam resolution uppmanades de stridande parterna:
"Respektera de etiska principerna för hälso- och sjukvård, inklusive medicinsk neutralitet, för att garantera säkerheten för patienter och hälsopersonal, och säkerställa att dessa inte är föremål för eller påverkas av strider. De stridande parterna uppmanas också tillhandahålla säker passage för vårdpersonal och patienter i de fall som evakuering är nödvändigt”.

Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale som representerar de svenska läkarna på plats i Nairobi tycker att situationen i Sudan är mycket oroväckande.

- Striderna i Sudan innebär ett stort lidande för civilbefolkningen med många människor på flykt. En vapenvila är absolut nödvändig så att sjukhusen får möjlighet att ge skadade och sjuka den vård som de akut behöver, säger Sofia Rydgren Stale.


Fler nyheter


Här mejslas Läkarförbundets yrkanden fram

I veckan träffades förhandlingsdelegationen på Villagatan för att mejsla fram Läkarförbundets yrkanden som ska lämna över till SKR och Sobona 21 december i år.
Läkaravtal 2024

Ta fem minuter att svara på löneenkäten

I början av november skickades årets löneenkät ut. Det tar bara fem minuter att besvara frågorna. Ju fler som svarar på löneenkäten, desto bättre verktyg får du inför din löneförhandling.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Världens läkare uppmanar till vapenvila i Sudan