Det är viktigt att läkare syns och hörs i debatten. Våra medlemmar har en bred medicinsk och vetenskaplig utbildning och som förbund är vi glada att kunna stötta olika typer av medlemsinitiativ.
Nyhet
Ett av dessa är podden ’Sjuka Myter’ som lanseras idag. Det är Robel Malki specialistläkare i onkologi och Jonna Nilsson specialistläkare i onkologi som har bestämt sig för att dela med sig av sin kunskap i poddform.
Läkarförbundet har ställt några frågor till Robel och Jonna inför deras första poddsläpp.
Vilka är ni som gör podden?
- Robel Malki specialistläkare i onkologi och barnboksförfattare tillsammans med Jonna Nilsson specialistläkare i onkologi. Vi är från början gamla kursare och som nu även är kollegor också.
Varför startade ni podden?
- Vi tyckte det var spännande att prova på något helt nytt, vilket poddformatet är för oss. Sen träffar vi många runt omkring oss, som anhöriga, vänner och patienter som har många frågor om hälsa och som har läst saker på internet eller bara hört om saker som blir till sanningar. Så vi tycker det är aktuellt att försöka reda ut vanliga missförstånd kring medicin och hälsa.
Varför är det viktigt att läkare gör en podd om hälsomyter?
- Vi vill gärna försöka reda ut och ge information om vanliga hälsomyter eftersom dem berör oss alla och det finns många missuppfattningar kring dem. Med vår bakgrund som läkare försöker vi ta evidensen och forskningen och förmedla det på ett begripligt och lättsamt sätt. Det finns ju många andra som spräcker hälsomyter men vi hoppas kunna bredda diskussionen och informationen ytterligare.
Årets granskning av Socialstyrelsen gällande hur kommunerna och regionerna arbetar med omställningen till god och nära vård visar att framstegen är få. Sveriges läkarförbund anser att regionerna motarbetar reformen när man inte följer Socialstyrelsens rekommendationer om fast läkarkontakt.
Idag släpper SYLF sin AT-rapport. Halland är i topp när läkarna rankar sjukhusen. Men dålig arbetsmiljö och för få AT-platser riskerar tillgången på läkare. Rapporten beskriver hur regionerna uppfyller sitt lagstadgade ansvar att erbjuda utbildningstjänster och hur AT-läkarna upplever sin …
Hälso- och sjukvården ska anmäla negativa händelser och tillbud med medicintekniska produkter till Läkemedelsverket och tillverkaren. Idag är det få medarbetare som rapporterar in. Här kan du läsa om varför det är viktigt att anmäla och hur du går till …
De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.
Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.