Idag är det Internationella Kvinnodagen. Vi har ännu inte jämställda löner mellan landets läkare.
Nyhet
Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
Över åren har utvecklingen till viss del varit positiv. Det gäller bland annat för läkare i början av yrkeskarriären. Däremot ser vi att när kvinnor tar ett större ansvar inom hälso- och sjukvården och blir chefer eller överläkare då ökar löneskillnaderna.
– Att ta ett ökat ansvar ska löna sig oavsett kön. Vi vill inte se nya glastak. Läkarförbundet kommer att fortsätta det viktiga arbetet med att verka mot diskriminering och för jämställdhet, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund.
Trenden är tydlig - läkare som ansöker om graviditetspenning på grund av nedsatt arbetsförmåga får avslag mer än dubbelt så ofta som andra yrkeskategorier. Det visar statistik som Sjukhusläkaren låtit hämta från Försäkringskassan.
Läkarförbundet och SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, förbereder sig för de nya reglerna för läkarnas dygnsvila som börjar gälla den 1 februari 2024.
Sveriges Yngre Läkares Förening, SYLF, har släppt sin årliga rapport om AT läkarnas arbetsvillkor. De har också rankat Sveriges alla sjukhus som anställer AT-läkare.
De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.
Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.