Hoppa till innehåll
Nyheter
WMA kräver omedelbart stopp av våld mot hälso- och sjukvårdspersonal i Iran

WMA kräver omedelbart stopp av våld mot hälso- och sjukvårdspersonal i Iran

World Medical Association, som representerar läkarorganisationer från över 110 länder, kräver i ett öppet brev till Irans president ett omedelbart och ovillkorligt stopp av våldet mot hälso- och sjukvårdspersonal i landet. Detta som tillägg till den resolution som WMA, på initiativ av bland annat Läkarförbundet, antog vid sitt årsmöte i oktober
Nyhet

I brevet skriver WMAs president Osahon Enabulele att samstämmiga rapporter vittnar om alarmerande våld mot och arresteringar av hälso- och sjukvårdspersonal i Iran sedan protesterna i landet inleddes i september. Åtminstone en läkare uppges ha dödats av säkerhetstrupper. Ambulanser rapporteras även användas för att transportera sådana trupper och arresterade personer. Vidare uppges läkare tvingas upprätta falska medicinska handlingar och dödscertifikat i syfte att dölja våld och tortyr. Därtill finns uppgifter om att läkare och sjuksköterskor har nekats att behandla skadade demonstranter, som i stället arresterats inne i akutrummet.

WMA fördömer starkt dessa handlingar, som uppenbart strider mot grundläggande mänskliga rättigheter. WMA kräver säkra arbetsförhållanden för läkare och annan hälso- och sjukvårdspersonal, liksom full tillgänglighet till nödvändig vård för alla som behöver det. Dessutom uppmanas till oberoende utredning av händelserna i Iran, så att de som brutit mot internationell lag kan ställas till svars.

– Läkarförbundet ställer sig helhjärtat bakom WMAs öppna brev. Varje angrepp mot hälso- och sjukvården och dess personal är fullständigt oacceptabelt och måste fördömas. Hälso- och sjukvårdens neutralitet ska alltid respekteras och läkare och annan vårdpersonal ska vara oförhindrade att ge vård till de som behöver det. De iranska myndigheternas våld mot såväl demonstranter som hälso- och sjukvårdspersonal måste genast och ovillkorligen upphöra, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet.


Fler nyheter


Statens styrning bör inte gå via SKR

Idag presenterade utredningen En ändamålsenlig statlig samverkan med kommuner och regioner sitt betänkande (SOU 2024:43). Utredningen kommer bland annat fram till att överenskommelser mellan staten och SKR är en olämplig form av samverkan och att regeringen bör använda sina myndigheter …
Nyheter

Flera läkare på Dagens Medicins årliga maktlista 

Dagens Medicin har släppt sin årliga lista över vårdens 100 mäktigaste personer. Läkarförbundet har flera representanter med på listan och Sofia Rydgren Stale återfinns även i år på en topplacering.
Nyheter

Iran måste släppa alla svenskar

Det är glädjande att två svenskar som suttit som gisslan i iranska fängelser nu blivit släppta. Men glädjen grumlas av att den dödsdömde läkaren Ahmadreza Djalali fortfarande sitter fängslad i Iran.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
WMA kräver omedelbart stopp av våld mot hälso- och sjukvårdspersonal i Iran