Hoppa till innehåll
Nyheter
Extra nyhetsbrev SPLF om momsen för tjänsteföretag

Extra nyhetsbrev SPLF om momsen för tjänsteföretag

Skatteverket har nu bestämt sig, läs det senaste i momsfrågan i SPLF:s extra nyhetsbrev.

Nyhet

Skatteverket har bestämt sig!

Som jag meddelat förut har frågan om moms på konsulttjänster i sjukvården hamnat i fokus p.g.a. en tolkning av EU-rätten i en dom i Högsta förvaltningsrätten. Vi har ansett att Skatteverket (SKV) har övertolkat domen och vi har försökt begränsa skadeverkan.

Nu har SKV kommit med sin bedömning. Den är nästan så långtgående som vi befarade. Man har tyvärr tolkat domen på ett för privat sjukvård negativt sätt vilket medför än större skillnad i konkurrensvillkor mellan privata vårdgivare och landstingens egen verksamhet. SKV ger sjukvården till 1 juli 2019 att anpassa sig men sedan blir det moms på mycket mer än det varit förr.

I den viktiga frågan om gränsdragningen mellan personaluthyrning och sjukvård gör Skatteverket följande bedömningar. Se citat nedan:

”Det är fråga om uthyrning av personal när köparen ansvarar för arbetsledning, bestämmer arbetsmetoder och definierar arbetsuppgifterna och säljaren ställer arbetskraft till förfogande.”

”Det är en vårdtjänst när säljaren tillhandahåller vården för egen räkning och under eget ansvar. För att kunna tillhandahålla vården för egen räkning och under eget ansvar ska säljaren ha en egen organisatorisk struktur och inte vara inordnad i köparens organisation. Säljaren ska i egen verksamhet tillhandahålla sjukvård eller tandvård direkt till patienten det vill säga säljaren driver den vårdmottagning som tillhandahåller vården gentemot patienten.”

”Så länge ansvaret gentemot patienten finns hos vårdmottagningen är det mottagningen som tillhandahåller vårdtjänsten som är undantagen från skatteplikt.”

Skatteverket har bytt ut begreppet ”vårdgivare” mot ”den som driver en vårdmottagning”.

Detta kommer att få långtgående konsekvenser för våra medlemmar som driver företag som har behov av konsulter och givetvis för de läkare som verkar som konsulter. Idag kan vi inte överblicka alla konsekvenser och vad som kan göras för att mildra effekten av detta beslut som innebär att politiska beslut om att sjukvård är momsbefriad plötsligt sätt ur kraft av SKV. Det missgynnar privat vård som inte får åter någon moms av staten som landstingen får.

Vi återkommer i frågan så fort vi analyserat vidare. Mer information finns och kommer att finnas på vår hemsida och Vårdföretagarnas hemsida. Vi samverkar med dem i denna fråga.

Sven Söderberg

Ordförande Svenska Privatläkarföreningen


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Extra nyhetsbrev SPLF om momsen för tjänsteföretag