Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Nyhetsbrev SPLF nr 2 Oktober 2018

Nyhetsbrev SPLF nr 2 Oktober 2018

Full fart med taxeförhandlingar, lagförslag och utredningar om privatvårdens framtid.

Nyhet
Nyhetsbrev

Anna Nergårdh träff

Vi har träffat Anna Nergårdh och samtalat om det tilläggsuppdrag hennes utredning fått om att ”integrera” Lagen om läkarvårdsersättning (LOL eller ”taxan”) i det svenska sjukvårdssystemet. Vi framförde som vi alltid gör att Läkarförbundet anser att det är viktigt att det finns ett nationellt system för öppen specialiserad sjukvård där småföretagare kan ha stabila villkor över tid och patienter kan få personlig vård med kontinuitet och kvalitet. Landstingen kan inte få fortsätta att skapa en alltmer ojämlik vård i Sverige där utvecklingen går åt olika håll i olika delar av landet. Enligt Nergårdh är hennes uppdrag att utveckla och inte avveckla den småskaliga öppenvården. Fortsättning följer…

Förhandlingar om taxan fortsätter.

SKL har äntligen lämnat ett bud men är mycket ointresserade av att utveckla den nuvarande förordningen utan vill avvakta de pågående utredningarna. Vi menar att taxan kommer att finnas många år till och att det är viktigt att de läkare som arbetar på taxan kan arbeta modernt. Vi har många punkter som vi anser viktiga att utveckla och förhandlingarna fortsätter. Vi hoppas att SKL ska ta sitt förnuft till fånga och föra seriösa förhandlingar.

Besök i VGR

Jag hade möjlighet att delta i samverkansmöte med Västra Götalandsregionen (VGR) och Göteborgs privatläkarförening (GPLF) i början av oktober. Mycket intressant. Jag förstår att många läkare i VGR ser ledningen som en stor bromskloss för utveckling och vi är inte överens om allt alls men det finns i vart fall en god samtalston och vilja att se möjligheter. Så är det inte överallt. Det kan t.ex. bli aktuellt att taxeläkare får hjälpa till med utbildning av yngre läkare på ett systematiskt sätt. Mycket återstår att lösa men viljan verkar finnas. Man samverkar även kring ”fördjupad uppföljning” och har efter stora påtryckningar från GPLF tagit fram rutiner för att säkerställa patientsekretess när journaler lämnas ut. Där kan andra landsting/regioner lära en del. Känslan var annorlunda än i våra samtal med SKL som bara säger nej till allt även om man kan önska än mer av VGR. Sveriges framsida skall väl gå före?

Remiss om ändringar i LoL

Socialdepartementet har lämnat ett förslag på smärre förändringar i Lagen om läkarvårdsersättning. Några få förbättringar föreslås som möjlighet till deltid och deltidsarbete inom landsting men tyvärr även flera försämringar. Främst vill man ge landstingen mer makt att var och en på sitt vis införa ”kvalitetsindikatorer” som vi menar i värsta fall kan användas till att trakassera läkare på taxan. Vi har svarat att det går vi inte med på! Vi har så många exempel på hur några landsting (SLL och region Skåne främst) förföljer läkare och kommer med orimliga uppföljningskrav. Det måste stävjas inte förvärras. Gärna kvalitetskrav men en nationell lag skall ha nationella regler och inte tillåta 21 landsting/regioner att hitta på vad de vill!

Skattekursen i repris i december.

Vår återkommande och lönsamma skattekurs för privatläkare med Bo Svensson återkommer 6/12. Kolla vår hemsida för anmälan. Gå gärna kursen, det lönar sig att kunna skattelagarna och undvika felaktig skatt. Enstaka platser finns kvar. Först till kvarn gäller.

Sven Söderberg

Ordförande Svenska Privatläkarföreningen


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare