Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Nyhetsbrev SPLF Februari 2019

Nyhetsbrev SPLF Februari 2019

Så har vi fått en regering. Den får det inte lätt kan man befara. Socialdemokraterna skall driva borgerlig politik? Det är en hel del i stöpsleven den här mandatperioden som påverkar möjligheten för läkare att arbeta privat i svensk sjukvård. Hur det skall hanteras av en regering med socialdemokrater och miljöpartister som stöttas av liberalerna och centerpartiet kan ingen förutse. Spännande blir det.

Nyhet
Nyhetsbrev

Avisering medlemsavgiften SPLS AB

Som många av er noterat har tryckfelsnisse varit framme. Fel årtal är angivet på fakturan från SPLS AB som några av er fått. Men OCR-numret är rätt och om ni använder det så noteras att ni har betalat 2019 års avgift och inget annat. Vi ber om ursäkt för missen i korrekturläsningen.

Advokathjälp

Som jag nämnde i förra brevet har SPLS AB tecknat avtal med Advokatfirman Wåhlin om juristhjälp, dels för föreningen men även för våra medlemmar och deras företag i sådana fall där inte Läkarförbundets jurister kan bistå. Wåhlin är en medelstor byrå som har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg och är, till skillnad från många riktigt stora byråer, inte jäviga gentemot landsting och regioner. Har du juridiska frågor kan du kontakta dem för en timmes gratis konsultation och därefter reducerat pris. Hör i första hand av dig till SPLF så kan vi råda om det är Läkarförbundets jurister eller Wåhlins jurister som bäst hjälper dig i din situation. Se även vår hemsida.

Moms

Wåhlin har experter även på momsfrågor. Vi har nu med deras hjälp fått ett underlag som vi kan ta med oss i kontakterna med Skatteverket. SPLF kommer att kontakta Skatteverket för samråd. Målet är att våra medlemmar skall göra rätt i skattefrågor men vad gäller momsen har det nu blivit svårt att göra rätt. Målet borde vara att det är lätt att göra rätt och svårt att göra fel.

Ditt bolags prövning av Skatteverkets ställningstaganden kan påverka hela branschen. Vi ser gärna att eventuella brevfrågor eller ansökan om förhandsbesked till Skatterättsnämnden sker i samverkan/samråd med oss i SPLF eller Vårdföretagarna. Vi kommer att behöva ”pilotfall”.

Momsen är även aktuell i Riksdagen. Intressant att Finansministern bara noterar att det blir ett nollsummespel för landstingens egen verksamhet. Snedvriden konkurrens verkar inte vara ett bekymmer för henne.

Enorma underskott för landstingsdrivna vårdcentraler

De landstingsdrivna enheterna gick 2017 med 740 miljoner i underskott! 20 av 21 landsting gick back. Det är det största underskottet sedan vårdvalets start. Så här kan vi inte ha det! Läs Vårdföretagarnas rapport om eländet.

Läs gärna även Dagens medicins ranking av sjukhusen där 3 av de fem bästa mindre sjukhusen är privata. (Några större privata sjukhus finns inte i Sverige.) Privatvård gör skillnad.

Träffar med utredningar

De för oss viktigaste utredningarna som berör privatvård leds av Göran Stiernstedt och Anna Nergårdh. Jag sitter med som ”expert” i Stiernstedts utredning och har då en viss möjlighet att trycka på för en ökad andel privat vård, framför allt i specialiserad öppenvård. Den utredningen skall redan i sommar presentera sina slutsatser. Det är bråttom.

Vi har även kontakt med att Nergårdhs utredning där frågan om hur ”taxan” skall ”integreras” i övrig svensk öppenvård landat. De skall vara klara i mars 2020.

Sven Söderberg

Ordförande Svenska Privatläkarföreningen


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare