Hoppa till innehåll
Nyheter
Nyhetsbrev SPLF juli 2019

Nyhetsbrev SPLF juli 2019

Sommar, sommar, sommar; det är dags att betala moms……?

Nyhet
Nyhetsbrev

Att momsa eller inte momsa, det är fortfarande frågan!

Skatteverket (SKV) ger sig inte trots många protester! Första juli gäller nya regler för moms inom sjukvården. Men SKV har fortfarande inte svarat på frågor från oss och andra om vad som ska momsas! Så allt är höljt i dunkel, men vi får räkna med att SKV anser att allt som kan momsas skall momsas! Det kan troligen även komma att gälla transaktioner inom läkarhus och när man i stället för anställda läkare har konsulter inom vårdval, även om inget bemanningsföretag är involverat. Helt obegriplig eftersom grundregeln är att sjukvård är momsfri verksamhet. Men enligt SKV är det nu upphävt och grundregeln är att all sjukvård skall momsbeläggas. Undantag gäller enbart för direkt relation mellan patient och ett av SKV nyuppfunnet begrepp ”vårdmottagning” som inte är definierat i lag. Striden kommer att fortsätta länge men i vart fall SKV lär anse att från och med nu gäller nya regler i Sverige som skiljer sig från vad som gäller i EU i övrigt.

Läkarförbundet kommer att fortsätta att försöka få stopp på detta vanvett.

  • Politisk påverkan

Den första vägen är den politiska. Vi har samtalat med många politiker och fått stort gehör. Riksdagens skatteutskott är enigt, med undantag för de ”f.d.” kommunisterna i vänsterpartiet, om att detta är fel och att regeringen måste agera för att grundregeln skall gälla: Moms skall inte betalas för sjukvård. Vi kommer att trycka på för att få Finansdepartementet att förstå att man måste agera när Riksdagen kräver det. Men intresset från ansvarig minister har varit ljumt. Det borde ses som obstruktion och vi hoppas att normalt företagarvänliga partier som centerpartiet och liberalerna reagerar. Regeringen är ju beroende av dem för att få sitta kvar. Att även socialdemokraterna i Skatteutskottet håller med oss är ju pikant men verkar inte imponera på finansministern.

I den här frågan samverkar vi med Vårdföretagarna som nu har presenterat en elegant lösning med en enkel lagändring. Det påminner mycket om hur Finland löst samma fråga. Lagförslaget innebär att den svenska bestämmelsen i 3 kap. 5 § 1 st. andra strecksatsen mervärdesskattelagen (1994:200), ML, kompletteras enligt nedan:

”[…] om åtgärderna annars vidtas av någon med särskild legitimation att utöva yrke inom sjukvården, oberoende av i vilket försäljningsled åtgärderna vidtas.”

Nu återstår att se om politikerna vill agera.

 

  • Rättsliga åtgärder

Den andra vägen är att ta rättslig strid om inte lagen ändras. Som vi ser det strider Skatteverkets omfattande ändring av principerna för momsfrihet mot de svenska och EU:s regel om att sjukvård är momsfri. Det kommer förhoppningsvis under hösten överklaganden av de beslut som tagits av SKV och det lär visa sig att man gått för långt i sin tolkning.

  • Kräva momsen åter av landstingen/regionerna

Om mot all förmodan den tolkning som SKV har bestämt sig för vinner laga kraft måste vi konstatera att ersättningar är momsfria i relation till patienten (patientavgiften) och vårdföretag men att landstingen kan vara skyldigt att betala moms till oss eftersom de ju inte är den ”vårdmottagning” som är befriad från moms. Vi som företagare har då skyldighet att kräva moms av landstingen (eller som det nu oftast kallas ”regionen”) för alla ersättningar enlig Lagen om läkarvårdsersättning respektive Lagen om valfrihet (vårdval). Här vet vi att SKL har en annan tolkning och kommer att bestrida sådana krav.

Den sista punkten är inte heller helt enkel juridiskt och vi hoppas att vi inte skall hamna i den situationen att vi rekommenderar våra medlemmar att kräva moms av landstingen, eftersom sjukvård skall vara fri från moms, men vi utreder ändå med hjälp av juridisk expertis om det är en framkomlig väg för att undvika att våra företagare drabbas av en orättmätig beskattning. Att det i vissa avtal skrivits in att man inte kommer att betala moms komplicerar detta ytterligare men behöver inte ha så stor betydelse. Vissa regler går inte att avtala bort.

  • Skattetekniska lösningar

Om även detta misslyckas återstår olika skattetekniska lösningar som kommanditbolag eller annat som skattekonsulterna hoppas skall bli nödvändiga. Då får vi vända oss till jurister och konsulter för att undvika felaktig beskattning. SPLF kan idag inte ge råd angående sådana skattetekniska lösningar då ingen vet vad SKV kommer att godkänna och vilka regler som kommer att gälla.

Jag skall nu först upp i fjällen sedan ut i den norrbottniska skärgården och koppla av men den här frågan hamnar inte i bakvattnet! Panta rei.

Glad sommar!

 

Sven Söderberg

Ordförande Svenska Privatläkarföreningen


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare