fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

SISTA CHANSEN, LÖNEENKÄTEN STÄNGER 31/1

Svara på löneenkäten!

Var med och gör skillnad. Ju fler som svarar desto bättre lönestatistik för alla medlemmar. Om du fått din lön reviderad efter lönerevisionen 2020 – uppdatera med din nya lön!
SISTA CHANSEN, LÖNEENKÄTEN STÄNGER 31/1
Svara på löneenkäten!
Läs mer

Digitala kontakter även för taxeläkare möjliga i hela landet.

Läkarförbundet och SPLF har jobbat hårt med denna ”skitfråga” som vi och SKR borde ha löst i mars. Men SKR har vägrat förhandla. Självklart skall även taxeläkare få betalt om man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om digitala besök. För inte minst psykiatriker är detta en viktig fråga men även för andra specialister. Många har sett en klar nedgång i antalet besök sedan i mars. SKR är byråkratins högborg i Sverige så vi fick gå via regeringen och andra rikspolitiker. Ebba Busch och jag skrev en debattartikel bland annat och även centern gav bra stöd. Tyvärr är det än lite oklart vad som gäller. Som framgår av regeringens hemsida är det än risk att regionerna kan blockera. Det krävs troligen lokala beslut i varje region! Det är upp till varje region att själv besluta om de vill använda sig av möjligheten till digitala vårdkontakter som förordningsändringarna medför. Regionen och vårdgivarna ska i sådana fall komma överens om ersättningsnivån för de digitala vårdkontakterna.

Coronatestning för läkare och andra som inte är anställda av regioner.

Nu finns förhoppningsvis snart testmöjligheter i hela landet för alla som behöver testas, framförallt riskgrupper och personal inom sjukvården. På många håll skiljer man inte på var i sjukvården man arbetar men det förekommer tyvärr. Alla som arbetar i sjukvården och har symtom skall få testas, oavsett om det är inom regionalt driver verksamhet eller privatvård. Men som alltid i svensk sjukvård gör det kommunala själv(van)styret att det ser olika ut på olika håll i riket. Kräv att få testas om det behövs! Det är helt orimlig att någon som arbetar i sjukvården inte får testas om man har symtom som kan bero på corona.

Hyresrabatter på samma villkor som alla andra företag?

Vi jobbar vidare med den här frågan. Givetvis skall även sjukvårdsföretag kunna få hyresrabatt som andra företag t.ex. tandvård och sjukgymnastik men av något skäl är vi bortglömda. Frågan är uppe i regeringen även den. Vi återkommer om det ändras.

Taxans avskaffande?

Vi håller på att tillsammans med Läkarförbundet utforma svaret på utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård som föreslår att Lagen om läkarvårdsersättning (LOL) skall avskaffas om 8 år. Vi tar gärna emot synpunkter från medlemmar och lokalavdelningar. Vårt svar kommer att bygga på den artikel under Signerat i Läkartidningen som jag skrev i början av maj. Vi jobbar på för att utveckla och inte avveckla den småskaliga läkarägda vården!

Videofullmäktige bättre än väntat

Av förklarliga skäl hölls vårt Fullmäktige denna gång via internet. Det gick bättre än väntat tycker både styrelsen och delegater samt andra deltagare. Bra samtal var möjliga trots avstånden och många kloka synpunkter kom fram. Moms, Taxans ”integration”/avskaffande/utveckling, coronafrågor avhandlades bl.a.

Vi tog bl.a. beslut om att våra företags avgift till Servicebolaget numera är ”frivillig” i den meningen att den medlem i SPLF som inte anslutit sitt bolag till SPLS AB i stället får en högre avgift i SPLF. Enda undantaget är medlemmar som inte har någon större näringsverksamhet. Det ger en rättvisa i att alla får betala full avgift. Nu har några valt att inte ansluta sitt företag till SPLS AB men ändå varit medlemmar i SPLF.

Styrelsen omvaldes i sin helhet! Jag går nu in på mitt sjätte år som ordförande. Tiden går.

Sven Söderberg

Ordförande Svenska Privatläkarföreningen

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.