Hoppa till innehåll
Nyheter
Nyhetsbrev SPLF november 2018

Nyhetsbrev SPLF november 2018

Momsen hotar, möten i rad och utredningar rullar på. Det är november, grå vardag! Men sedan kommer december, då ljusnar det och vi har Repskapet som inledning 1/12! Sedan är det advent.

Nyhet
Nyhetsbrev

Förhandlingar om taxan fortsätter…

Vi hade hoppats vara klara nu. Det är vi inte! SKL förhalade ju starten och nu fördröjer de ett avslut. Men vi hoppas återkomma om det så fort som möjligt.

Momsfrågan ger oväntad samsyn

En ovanlig följd av den tolkning som SKV lämnat är att vi, Vårdföretagarna och Sveriges kommuner och landsting (SKL) är överens om att man övertolkat lagarna!

Nya rättsfall om momsen väntas

Tyvärr är det fortfarande mycket som är oklart vad gäller tolkningen av den tolkning som Skatteverket (SKV) lämnat om domen i somras som rörde konsulters momsfrihet. Man kom fram till att momsbefrielsen inte gäller för dem och tolkade sedan in att även mycket annat som varit momsfritt inte längre skall vara det. Nu väntar nya rättsliga avgöranden, för det kommer fler! Det är viktigt att detta görs med stöd av experter på skattejuridik och EU-rätt. Detta är mycket komplicerad materia där experterna har svårt att se alla vinklar. Vårdföretagarna planerar att driva lämpliga fall och vi avvaktar nu vad som kommer ut av detta. Idag kan ingen säga exakt vad som gäller mer än att ”vanliga” konsulttjänster som s.k. ”stafettläkare” med stor säkerhet kommer att momsbeläggas.

Träffar med politiker

Vi jobbar på med lobbyarbetet. Sådant tar tid och är inte lätt att varje dag se effekterna av. Vår förhoppning är att trägen vinner.

Just nu är det Socialutskottet vi mest riktar in oss på och försöker påverka i frågor som att ge alla patienter en egen namngiven läkare i primärvården och en utbyggd öppen specialiserad vård. På sikt kommer Lagen om läkarvårdsersättning (LOL) att integreras i det svenska vårdsystemet och vi driver på för att det skall innefatta småföretagande för läkare. Vi har även på gång samtal med SLL om den jakt som pågår på privatläkare.

Rättsfall

Det pågår flera rättsfall där SLL har påstått att läkare misskött sig och återkräver miljonbelopp. Vem som vinner är oklart men det är intressant att man från SLL inte drar sig för rena lögner i sin argumentation inför förhandlingarna. De anvisningar som man publicerade 2015 påstås nu SPLF har godkänt! Det är helt enkelt inte sant! Och om man måste ta till sådana lögner talar för att det SLL påstår är illa underbyggt. Frågan återkommer.

Juristhjälp

Många efterfrågar juridisk hjälp från Läkarförbundet. Det får man via sektionen Arbetsliv och juridik men som företagare kan man behöva annan hjälp och där planerar vi ett samarbete med en juristbyrå. När avtalet är klart återkommer vi om detaljer.

Svar på förslag om ändring av ”taxan”

Läkarförbundet har svarat på den Departemensskrivelse ( Ds 2018:31 ) som berör förslag att ändra några delar av Lagen om läkarvårdsersättning (LOL). Vi har tyvärr funnit många anledningar att framföra väsentliga invändningar. Sammanfattningsvis anser Läkarförbundet att de förändringar som föreslås beträffande heltidskravet och möjligheten att arbeta halvtid inom landstingsdriven hälso- och sjukvård i promemorian utgör mindre förbättringar som tyvärr innebär att flera av de problem som finns idag kvarstår.

Promemorians förslag som innebär ökad kontroll från landstinget kan ifrågasättas bland annat utifrån om den är nödvändig, ändamålsenlig och står i rimlig proportion till det ingrepp som det innebär i verksamheten. Läkarförbundets uppfattning är att dessa förslag sammantaget ger landstinget en i det närmaste oinskränkt makt över verksamheterna och dessutom leder till ojämlika villkor för att bedriva verksamhet enligt LOL i olika delar av landet. Den administrativa bördan ökar och förslagen riskerar att leda till fler svåra konflikter och rättsliga processer vilket drabbar bägge parter på ett mycket negativt sätt.”

Hela vårt svar finns det länk till på vår hemsida.

 

Sven Söderberg

Ordförande Svenska Privatläkarföreningen


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare