fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

29 förslag för en starkare hälso- och sjukvård

Pandemin har tydliggjort brister i den svenska modellen för hälso- och sjukvården: otillräcklig beredskap, en dysfunktionell ansvarsfördelning mellan olika beslutsnivåer, en ojämlik vård och avsaknad av medicinsk kompetens på rätt nivåer. Nu krävs ett omtag för svensk hälso- och sjukvård.

Den har skett flera misstag och felbedömningar under pandemihanteringen. Och fortfarande befinner vi oss i pandemin. Men samtidigt går vaccinering sakta men säkert framåt. Även om vi inte vet vilka nya mutationer som ligger framför oss och vilka effekter de kan få vill vi anta att vi snart kan skönja början på slutet av pandemin.

Pandemin har inneburit och innebär enorma påfrestningar på den svenska vården. Flera av de problem och utmaningar som vi visste om sedan lång tid före pandemin ställs nu på sin spets av viruset.

På område efter område visar det sig att bristerna är många och ibland djupa. Många av problemen går att återföra till bristen på en tydlig statlig styrning. För de regionerna som av olika anledningar inte mäktar med sina åtaganden eller inte tar de beslut som krävs för en likvärdig vård behöver staten gå in och stötta upp eller ta över styrningen av verksamheten. Då får vården bättre förutsättningar att bli mer jämlik.

Detta dokument sammanfattar vad Sveriges läkarförbund anser behöver göras nu och på lite längre sikt för att hantera en del av de problem i hälso- och sjukvården som fanns före pandemin och som samma pandemi har tydliggjort.

Ladda ner

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem