Hoppa till innehåll

Onsdag den 30 april stänger medlemsrådgivningen kl. 12. Vi öppnar som vanligt igen på fredag. Tack för din förståelse!

Nyheter från Svensk Förening för Pediatrisk Radiologi

Text: Åsa Wiksell
Pediatrisk radiologi

2024 har styrelsen ägnat delar av vårt årliga arbetsmöte i april och ett extra arbetsmöte i samband med röntgenveckan i Örebro åt Kloka kliniska val. Vi har gått igenom det som finns på ämnet ”Choosing wisely” internationellt inom barnradiologin och valt ut fyra av dessa och ytterligare en (den om utredning av knölar på halsen) är utformad utifrån tidigare arbete inom den svenska barnradiologin. De fem rekommendationerna återfinns nedan och finns även på hemsidan ). Vi hoppas att de kommer att vara till stöd för röntgenavdelningar som undersöker barn i Sverige!

Under året har vi glädjande nog blivit ytterligare ett antal certifierade barnradiologer. Vi fortsätter att jobba mot målet att alla sjukhus som har en neonatalavdelning också ska ha minst en certifierad barnradiolog på sin röntgenavdelning. Redan nu i vinter kommer två kollegor, en från Norra Älvsborgs länssjukhus och en från Örebro, att börja jobba deltid på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg för att på sikt bli certifierade. Information om certifieringsprocessen finns på hemsidan.

Sedan 2019 har det funnits ett västsvenskt barnradiologiskt nätverk med utgångspunkt från Göteborg. Nio sjukhus är med och har en eller två representanter som har ett barnansvar på respektive sjukhus. Tanken är att lära av och stötta varandra i att hela tiden förbättra barndiagnostiken. De flesta barn undersöks inte på barnradiologiska enheter utan på andra radiologiska avdelningar, så ett starkt samarbete och kunskapsutbyte är viktigt för en jämlik vård. Under året har arbetet med ett sydsvenskt nätverk kommit i gång med Kristina Vult von Steyern, barnradiolog i Lund, i spetsen. I norr har Linda Allgardsson, styrelseledamot och barnradiolog i Umeå, gjort detsamma och snart har vi samlat barnradiologiintresserade i mellansverige genom Eva Penno, styrelseledamot och barnradiolog i Uppsala. Föreningen kommer på så sätt att ha fyra nätverk som engagerar medlemmarna och jobbar med lokala och regionala barnfrågor.

Barndagen på röntgenveckan i Örebro ägnades åt ST-kurs på förmiddagen och bakjoursskola med fokus på neonatal diagnostik på eftermiddagen. Årets bidrag till fallpresentationstävlingen till minne av Bosse Jacobsson höll en mycket hög nivå och det var svårt att utse en vinnare. Till slut enades vi om en värdig segrare i Baraa Al-Taie från Linköping som presenterade ”Barnets farligaste främmande kropp”.

Deltagarna i 2024 års fallpresentationstävling:  Baraa Al-Taie från Linköping med ’’Barnets farligaste främmande kropp’’, Sarah Bakhiet från Uppsala med "En på miljonen" , Emma Hall från Lund med "Svårbehandlad luftvägsinfektion" och Fabian van de Bunt från Lund med ”Feber och ont i ryggen”.

I vår hålls kurs i barnradiologi i Göteborg. Planeringen är också igång för barnradiologidagarna i Sigtuna den 5-7/11 2025. Vi ser fram emot kunskapstäta dagar och intressanta falldiskussioner i den kreativa miljön på Sigtunastiftelsen!

Åsa Wiksell,

ordförande SFPR

Kloka Kliniska Val Pediatrisk Radiologi

Kloka Kliniska Val Pediatrisk Radiologi

Mer från Imago Medica

Bokstavsdiagnos? I huvudet på en ordförande…

Ibland får jag känslan av att jag äntligen förstår, alltså hur det funkar och hur det hänger ihop i Sjukvårdssverige. Närkontakt av tredje graden med en härlig insikt av upplysning. Men den känslan brukar snabbt gå över. Det blir ungefär …

Artificiell intelligens inom bröstradiologi 

AI Bröstradiologi har varit ett pionjärområde inom såväl retrospektiva studier som prospektiva prövningar av artificiell intelligens för radiologisk bildtolkning. Detta har lett vidare till klinisk implementering i screeningprogrammet på flera screeningenheter i Sverige. Tack vare etablering av en nationell valideringsplattform för …

Flera uroradiologiska vårdprogram på remissrunda

Svensk Urogentialradiologisk Förening De Nationella Vårdprogrammen, tillgängliga på RCC:s hemsida https://cancercentrum.se/samverkan/vara-uppdrag/kunskapsstyrning/vardprogram/ är viktiga dokument för sjukvården, både för den enskilde radiologen och för verksamhetschefer och andra beslutsfattare. Det är av yttersta vikt att radiologin är väl representerad i vårdprogramgrupperna, som har till uppgift …

MR knä - granskning och rapportering

Muskuloskeletalradiologi Svensk Förening för Muskuloskeletal Radiologi (SFMSR) vill främja utveckling av strukturerade och i förlängningen standardiserade metoder för rapportering vid bilddiagnostik, och rekommenderar att nedanstående ”minneslista” används vid granskning och i tillämpliga fall som svarsmall för MR knä. Särskilt i samband …

A Day in the Life of a Radiologist in Auckland

Övrigt Nu är det nästan ett år sedan jag flyttade från Kronoberg till Auckland, Nya Zealand för att jobba radiologiska nattjourer för skandinaviska sjukhus. Jag tänkte berätta om en helt vanlig dag i mitt liv för att visa er hur vardagen …