Hoppa till innehåll

Optimalt digitalt

Ledare i OM nr 3, 2021
Ledare

Ortopedkliniken i Östersund gjorde det omöjliga möjligt. En entusiastisk styrgrupp och en mötesgeneral med järnkoll lyckades genomföra Digitala Ortopediveckan 2021, den första i SOF:s 77-åriga historia. Man inte bara lyckades, mötet blev en veritabel succé!

Kan inte låta bli att ta min historia i repris; den jag delgav mötesdeltagarna i samband med invigningen av Ortopediveckan. Det var i början av en sommarferie under medicinstudietiden. Sommaren skulle tillbringas med arbete i nordligaste delen av Norge. Flyget avgick från Oslo mot Hammerfest en dag då solen sken från en klarblå himmel. Det var en fröjd att se ut över det vidunderliga landskapet. Ju längre norrut jag kom, desto mer fascinerades jag över den fantastiska utsikten med snöklädda fjälltoppar, djupa dalar och glittrande sjöar. Jag konstaterade att Norge måste vara det vackraste landet i hela världen! Jag hade bara tänkt den tanken färdigt då besättningen tog till orda med sin sedvanliga information. Döm om min förvåning när man avslutade med:

– Å just nu passerar vi Östersund!

Hepp!

På platsen som jag utnämnt till världens vackraste planerades alltså Ortopediveckan först 2020, sedan 2021. Då pandemin var ett faktum förra året och Ortopediveckan fick ställas in så ställde styrgruppen villigt om till ett nytt arrangemang 2021. Men vem hade trott att vi inte heller i år skulle kunna genomföra Ortopediveckan i sin traditionella version?

Redan tidigt hade man ett fantastiskt vetenskapligt program planerat med flera mycket välrenommerade internationella föreläsare inbokade. Det blev många tvära kast, mycket osäkerhet och många helt nya frågeställningar under planeringstiden. Ett fullmatat program, ibland med fyra parallella sessioner, pågick under nästan tre dagar. Flera kurser genomfördes också liksom möte för verksamhetschefer, professorer samt Ostrix samt SOF:s årsmöte.

Som företrädare för styrelsen vill jag framföra allas varma tack till ortopedkliniken i Östersund med general Anders Arnevång i spetsen. Vi beundrar det arbete ni lagt ned samt er flexibilitet i en extremt svår omställningstid. De flesta av SOF:s delföreningar bidrog till programmet med mycket bra föreläsningar genomförda med stort engagemang. Med facit i hand vill vi verkligen gratulera till arrangemanget som fungerade klanderfritt. Aldrig förr har Ortopediveckans program kunnat nå så många.

Tack till alla er verksamhetschefer inom ortopedi som anmält

era kliniker och med det lojalt och solidariskt bidragit till att

mötet kunde genomföras.                                                                                                            

Digitala Ortopediveckan 2021 sågs i direktsändning av många medarbetare. Nu finns Ortopediveckans innehåll tillgängligt via ”Ortopediveckan PLAY”. Alla kliniker som anmäldes och betalat för sina medarbetare har fått mejl med en länk till programmet.

Alla medarbetare inom ortopedi uppmuntras att ta del av detta högkvalitativa innehåll, det finns mycket att lära och något för alla. Efter att ha läst detta nummer av Ortopediskt Magasin med reportage och referat från Ortopediveckan kommer ni
inte att kunna låta bli.

SOF:s styrelse och ett antal föreläsare fanns närvarande i Öster-
sund under mötes gång. Vi hoppas att ni alla någon gång får tillfälle att, precis som vi, få möjlighet att besöka världens vackraste plats med sin unika natur.

Stort tack igen till Ortopedkliniken i Östersund som gjorde Ortopediveckan 2021 optimalt digitalt.

Birgitta Ekstrand, Ordförande SOF

Mer från Ortopediskt magasin

Referenser i OM nr 3 2023

Referenser till artikeln "The Olympic games of the diabetic foot - 9th International Symposium on the Diabetic Foot I Haag 10 – 13 May 2023", på s 62-63.

De rätta svaren i Ortopedexamen 2023

I Ortopediskt Magasin nr 2, 2023 fanns den skriftliga delen av Ortopedexamen med, på sidorna 36-41. I pdf:en som du kan ladda ner här hittar du de rätta svaren.

Ladda ner temat: Geriatrisk traumatologi

Under 2020 och 2021 publicerade Ortopediskt magasin en hel rad artiklar, samlade under det viktiga ämnet Geriatrisk traumatologi. För att du enkelt ska hitta tillbaka till dessa publiceras här en samlad pdf som du kan ladda ner med samtliga artiklar. …