fbpx
Hoppa till innehåll

SYLF 100 år: Moderna Läkare genom tiderna

Moderna Läkare började som ett medlemsblad “Meddelanden från Sveriges Yngre Läkares Förening” redan 1942. Vi har dykt ner i arkiven och plockat ut några artiklar från förr. Text Maria Valeur
Ur Moderna Läkare 1942
Klipp ur tidningen "Meddelanden från Sveriges Yngre Läkares Förening" 1942. Tidningen byte senare namn till "Moderna Läkare".
Basfackligt

1942 gjorde SYLF en undersökning av hur standarden såg ut på de bostäder som underläkarna bodde i. Bostäderna ingick i lönen eller hyrdes av arbetsgivaren. Totalt 500 hushåll ingick i undersökningen. I bostäderna bodde även underläkarens familje­medlemmar om sådana fanns. Undersökningen kritiserade bostäder som låg i anslutning till vårdinrättningar, där bland annat direkt insyn från psykiatriska vårdavdelningar till underläkarbostäderna tas upp som ett stort problem. Risken för tuberkulossmitta på sanatorierna var ett annat hett ämne, se bilden överst på sidan.

1998 fanns ambitioner och drömmar för den digitala utvecklingen. Skulle det gå att diktera direkt in i ett datorprogram som omvandlade talet till skrift? En IT-revolution senare skrivs fortfarande diktaten till största del av medicinska sekreterare.

Klipp ur Moderna Läkare från 1998.
Klipp ur Moderna Läkare från 1998.

Vid millennieskiftet kartlade förbundet oskäliga löneskillnader mellan könen. Bakomliggande orsaker som togs upp i en artikel i Moderna Läkare pekade på att kvinnor får lägre ingångslöner vid individuell lönesättning och sedan orättvist halkar efter på grund av större uttag av föräldraledig­het och vab.

Klipp ur Moderna Läkare från 2000.
Klipp ur Moderna Läkare från 2000.

Statistik som Läkarförbundet tog fram 2018 visar på att den genomsnittliga löneskillnaden mellan manliga och kvinnliga läkare fortfarande är ca 4.300 kr.

Läs första delen i artikelserien om SYLF 100 år här!

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.