fbpx
Hoppa till innehåll

100 år av SYLF! Hur allt började...

En kulen vinterkväll 1921 samlades 27 frustrerade underläkare för att bilda SYLF. Långa köer till obetalda utbildningstjänster blev grogrunden för en ny facklig rörelse i läkarkåren.
Gammalt sjukhus
100 år av SYLF – dåtidens läkare hade tuffa arbetsförhållanden.
Reportage

100 år av SYLF: villkoren var tidvis eländiga för underläkare under början av förra seklet – oavlönade tjänster, oreglerad arbetstid och växande studieskulder. Tack vare flera generationers hårt arbete skiljer sig lyckligtvis arbetssituationen för dagens SYLF:are från den som 1920-talets läkare mötte. Trots detta är vissa likheter slående: lönevillkor och flask- halsar som leder till utebliven karriärprogression är lika heta på agendan idag som för 100 år sedan.

Försämrade villkor
De läkare som legitimerades vid sekelskiftet kom ofta från välbärgade familjer som kunde kosta på barnen en akade­misk utbildning. Efter examen fick de läkarna snabbt en trygg och välbetald sluttjänst och om det fanns någon liten studieskuld kunde den snabbt betalas av under 20-talets inflation. Annat var det för de som började jobba efter första världskrigets slut. Deras studie- och levnadskostnader hade rusat iväg under kriget och allt fler kom från mindre välbärgade hem. Stora studieskulder blev vanliga. Sjukvårds- systemet byggdes samtidigt ut kraftigt och 1917 hade obetalda “rekryteringstjänster” introducerats, en tjänst som skulle meritera den nyexaminerade läkaren inför de finare sluttjänsterna. Många läkarfamiljer hade råd att med oavlönat arbete under en period, men inte alla, och skuldbergen växte när det inte gick att betala av studielånen. Rekryteringstjänsterna var till råga på allt alldeles för få till antalet och många nyexaminerade läkare fick vänta på att få en rekryteringstjänst. En facklig rörelse för de juniora läkarna behövdes!

Föreningsbildningen
I Stockholm fanns sedan tidigare en underläkarförening, som under 10-talet mestadels ägnat sig åt nöje och fritids­aktiviteter. När klimatet hårdnade vid krigsslutet 1918 blev det uppenbart för medlemmarna att diskussionerna alltmer kretsade kring fackliga frågor. De kläckte idén om att skapa en nationell organisation för underläkarnas frågor. Läkarförbundet fanns redan då, men underläkarperspektivet var helt orepresenterat och den nya föreningen skulle få bli en del av den fackliga rörelsen.

Efter tre års förberedelsearbete konsti­tuerades Sveriges Yngre Läkares Förening, SYLF, vid ett sammanträde den 11 december 1921. •

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Fackligt Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.