Hoppa till innehåll

Vänligen notera att vår medlemsservice och medlemsrådgivning kommer att vara otillgängliga från onsdag den 8:e maj kl. 12:00 till måndag den 13:e maj kl. 09:00 på grund av helgdagar. Tack för er förståelse.

Nyheter
Varför gör Läkarförbundet en Videopodd om strejk?

Varför gör Läkarförbundet en videopodd om strejk?

I avtalspodden När får läkare strejka? så träffades Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund, och Ove Rang, jurist och avdelningschef Arbetsliv och juridik, för att prata om läkare och strejk. Här berättar Ove om varför man gjorde det nu, och hur det gick när läkare strejkade senast.
Nyhet
Läkaravtal 2024
ove rang

Varför gör Läkarförbundet ett helt avsnitt om strejk? 

Vi hör från våra förtroendevalda att de får den här frågan från medlemmar, speciellt våra yngre medlemmar som ofta har den tuffaste arbetsmiljön ställer den här frågan. Och det är ju helt förståeligt, många läkare har en alldeles för slitsam vardag. Vi gjorde det här avsnittet för att svara på frågan när och hur läkare får strejka och också passa på att berätta om hur kollektivavtalet fungerar. Det är svårt att förstå det ena utan det andra.  

När strejkade läkarna senast och gick det då? 

Sist läkare strejkade var 1993/94 och då gällde det två saker: 
de nya husläkarnas anställningsskydd och hur deras arbetstid skulle regleras men också hur läkares jour och beredskap skulle funka, arbetsgivarna ville kunna skjuta den ordinarie arbetstiden längre fram på kvällen. Då slutade det med att husläkarna fick samma anställningsskydd som alla andra läkare och att man nådde en lösning för jour och beredskap som gav läkarna mer betalt. Läs gärna den här rätt långa och bra texten om läkarnas strejker på 1900-talet.

Varför tror du att det här är en så aktuellt fråga för läkarna? 

För att många läkare har en väldigt bristande arbetsmiljö, något som alla våra medlemsundersökningar visar. Jag tror många känner att läkarna är nära en slags bristningsgräns för hur mycket de orkar.  

Är Läkarförbundet beredda att ta ut sina medlemmar i strejk våren 2024?  

I avsnittet pratar Sofia Rydgren Stale om strejkvapnet och det är något vi alltid har med oss när vi förhandlar kollektivavtal. Vi har många medlemmar och är ett starkt förbund som tidigare har förhandlat oss till mycket bra grejer för våra medlemmar. Vi kommer att gå in i förhandlingarna med SKR med målet att lösa förhandlingarna som vi ofta gör, vid förhandlingsbordet. 


Fler nyheter


Flexpension för privatanställda läkare

Från och med den 1 juli får läkare som arbetar på privata företag som har kollektivtal med Vårdföretagarna flexpension. Det innebär ökade pensionsavsättningar och en förstärkt rätt att gå ner i arbetstid med syfte att gå i pension tidigare.
Nyheter

Nära var fjärde läkare överväger lämna yrket

En majoritet av läkarna är oroliga för att besparingarna kommer att ha negativ inverkan på möjligheterna att behålla och rekrytera personal. Nära en av fyra uppger att de överväger att lämna yrket, och en nästan dubbelt så hög andel funderar …
Nyheter

Hälften av regionerna har inte mål om fast läkarkontakt

Endast tio av landets regioner har fattat beslut om att sträva mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården. Och bara tre av dessa har handlingsplaner för att nå målet, trots att regeringen ställt krav på redovisning av arbetet. Det …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Varför gör Läkarförbundet en Videopodd om strejk?