Hoppa till innehåll

”Det blir mycket enklare att lyckas med karriären”

Douglas Sematimba vet hur lång resan är till en svensk läkarlegitimation och vad som förenklar vägen dit.
– Mitt bästa tips är att gå med i Läkarförbundet, säger han.

Det var alltid en dröm sedan jag var sex år att bli läkare, säger Douglas Sematimba, AT-läkare och medlem i Läkarförbundet.

Han växte upp i Uganda och utbildade sig vid Makerere Universitet i Kampala.

”Jag ville bli läkare för att kunna rädda liv”

– Många dog av HIV och andra infektionssjukdomar, säger Douglas Sematimba. Jag ville bli läkare för att kunna rädda liv.

Inspirerad av Hans Roslings föreläsningar sökte han till en Masters i Global hälsa vid Karolinska Institutet. I samband med det bestämde han sig för att skaffa en svensk läkarlegitimation.

 Att komma till Sverige med en dröm om att jobba som läkare är otroligt svårt. Det är en hel resa, säger Douglas Sematimba.

”Stöd av Läkarförbundet och kollegorna”

Som läkare från ett land utanför EU/EES behövde Douglas gå den kompletterande utbildningen. Han menar att ett stort hinder är fåtalet utbildningsplatser som gör att många ger upp.

– Läkarförbundet håller på att förbättra integrationsprocessen för internationella läkare och det tycker jag är bra, säger Douglas Sematimba.

Stödet från både Läkarförbundet och kollegorna han hittat genom det har varit till stor hjälp enligt Douglas, både känslomässigt och för att förenkla vägen till en svensk läkarlegitimation.

Mitt bästa tips är att gå med i Läkarförbundet. Man upplever att man har stöd hela tiden och det blir mycket enklare att lyckas med karriären.

Medlem i Läkarförbundet

”Det blir mycket enklare att lyckas med karriären”

Douglas Sematimba
ST-läkare

Douglas Sematimba vet hur lång resan är till en svensk läkarlegitimation och vad som förenklar vägen dit.

”En bra arbetsmiljö för läkare innebär en patientsäker vård”

Taymaz Foladi
Specialist i allmämedicin

Genom att vara medlem i Läkarförbundet vill Taymaz Foladi förbättra förutsättningarna för läkarna – och samtidigt vården för patienterna.

"Bättre förutsättningar med hjälp av facket"

Victoria Jansson
AT-läkare

Forskning, utbildning och lön. Det är några av de frågor som gjort att Victoria Jansson valt att gå med i Läkarförbundet.

Lokalföreningen gav snabbt stöd vid felaktig avstängning

En facklig framgång

En läkare i Västra Götalandsregionen blev avstängd på felaktiga grunder, men tack vare den lokala läkarföreningen kunde avstängningen av medlemmen snabbt hävas.

Tillsammans löste de tvisten

En facklig framgång

En arbetsgivare i Dalarna sade upp en läkare från en chefstjänst utan föregående förhandling. Tack vare det fackliga ombudet och förbundsjuristens gemensamma insats fick arbetsgivaren betala ekonomisk ersättning både till medlemmen och till lokalföreningen.

Först efter påstötning från förbundet betalades lönen ut

En facklig framgång

En läkare som hade arbetat för ett bemanningsföretag fick inte betalt. När medlemmen tog kontakt med Läkarförbundet, som i sin tur ringde företaget, fanns pengarna på kontot inom tre arbetsdagar.


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Personlig rådgivning
  2. Bästa lönestatistiken för läkare
  3. Unika försäkringar