Hoppa till innehåll

”Det blir mycket enklare att lyckas med karriären”

Douglas Sematimba vet hur lång resan är till en svensk läkarlegitimation och vad som förenklar vägen dit.
– Mitt bästa tips är att gå med i Läkarförbundet, säger han.

Det var alltid en dröm sedan jag var sex år att bli läkare, säger Douglas Sematimba, AT-läkare och medlem i Läkarförbundet.

Han växte upp i Uganda och utbildade sig vid Makerere Universitet i Kampala.

”Jag ville bli läkare för att kunna rädda liv”

– Många dog av HIV och andra infektionssjukdomar, säger Douglas Sematimba. Jag ville bli läkare för att kunna rädda liv.

Inspirerad av Hans Roslings föreläsningar sökte han till en Masters i Global hälsa vid Karolinska Institutet. I samband med det bestämde han sig för att skaffa en svensk läkarlegitimation.

 Att komma till Sverige med en dröm om att jobba som läkare är otroligt svårt. Det är en hel resa, säger Douglas Sematimba.

”Stöd av Läkarförbundet och kollegorna”

Som läkare från ett land utanför EU/EES behövde Douglas gå den kompletterande utbildningen. Han menar att ett stort hinder är fåtalet utbildningsplatser som gör att många ger upp.

– Läkarförbundet håller på att förbättra integrationsprocessen för internationella läkare och det tycker jag är bra, säger Douglas Sematimba.

Stödet från både Läkarförbundet och kollegorna han hittat genom det har varit till stor hjälp enligt Douglas, både känslomässigt och för att förenkla vägen till en svensk läkarlegitimation.

Mitt bästa tips är att gå med i Läkarförbundet. Man upplever att man har stöd hela tiden och det blir mycket enklare att lyckas med karriären.

Medlem i Läkarförbundet

”Det blir mycket enklare att lyckas med karriären”

Douglas Sematimba
AT-läkare

Douglas Sematimba vet hur lång resan är till en svensk läkarlegitimation och vad som förenklar vägen dit.

”En bra arbetsmiljö för läkare innebär en patientsäker vård”

Taymaz Foladi
ST-läkare

Genom att vara medlem i Läkarförbundet vill Taymaz Foladi förbättra förutsättningarna för läkarna – och samtidigt vården för patienterna.

"Bättre förutsättningar med hjälp av facket"

Victoria Jansson
AT-läkare

Forskning, utbildning och lön. Det är några av de frågor som gjort att Victoria Jansson valt att gå med i Läkarförbundet.

Regionens beslut hade tvingat privatläkare att slå igen

En facklig framgång

Region Stockholm beslöt att ta bort ”fria nyttigheter” för sina taxeläkare, men beslutet revs upp efter att Läkarförbundet och Privatläkarföreningen gick in och hjälpte cirka 60 taxeläkare skriva en överklagan. Resultatet får betydelse för läkare i hela landet.

En nybliven läkare fick värdefulla verktyg

Exempel från medlemsrådgivningen

Att vara medlem i Läkarförbundet är en värdefull investering för hela livet. Sara Altino är jurist och ombudsman på Läkarförbundet. Här berättar hon om ett av många exempel på hur vi hjälper alla läkare under hela karriären.

18 månadslöner och extra pensionsavsättning efter lyckad förhandling

Exempel från medlemsrådgivningen

Efter ett felaktigt omplaceringsbeslut ville arbetsgivaren ge läkaren 12 månadslöner i kompensation. Med hjälp av Läkarförbundets ombudsman förhandlades detta upp till 18 månadslöner och en extra pensionsavsättning.


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Personlig rådgivning
  2. Bästa lönestatistiken för läkare
  3. Unika försäkringar