fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

info 25/6 har medlemsrådgivningen stängt. Öppet som vanligt igen 28/6. Här hittar du vår kunskapsbank för medlemmar.

Läkare utbildade inom EU/EES

För dig som har läkarutbildning från ett annat EU/EES-land och som vill komma och arbeta i Sverige gäller EU-direktivet för erkännande av yrkeskvalifikationer. EU-direktivet innebär att om du har godkänt legitimationsbevis från annan medlemsstat har du rätt att jobba som läkare i Sverige. Om du har fullgjort en specialistutbildning i annat EU/EES-land så kan du jobba som specialist i Sverige förutsatt att specialiteten finns i Sverige och är en av de 52 specialiteter som är omnämnda i EU-direktivet. Du måste också visa att du har språkkunskaper i svenska, danska eller norska. Det är Socialstyrelsen som utfärdar svensk läkarlegitimation eller svenskt specialistbevis.
Läs mer om hur du ansöker på Socialstyrelsens webbplats.

Läkare utbildade utanför EU/EES

För att få svensk legitimation måste du som är läkare med utbildning från ett land utanför EU/EES genomgå en kompletteringsprocess. Socialstyrelsen bedömer din ansökan om att få din utbildning validerad och anger vilka villkor du ska uppfylla för att få en svensk legitimation. Det finns tre olika vägar för svensk legitimation:

1. Vägen till legitimation via kunskapsprov

  • Ansök om att få din utbildning granskad. Skicka in dina papper till Socialstyrelsen så tidigt som möjligt, du behöver varken vara svensk medborgare eller ha uppehållstillstånd för att börja detta första steg
  • Gör ett kunskapsprov. Alla läkare utbildade utanför EU/ EES oavsett om de har specialistkompetens eller inte ska göra ett kunskapsprov som testar av kunskaper upp till legitimationsnivå. Provet anordnas av Umeå Universitet. Du kan läsa mer om provet här.
  • Gå en kurs i svenska författningar. Umeå universitet ger kursen och den är helt webbaserad. Du kan läsa mer om kursen här.
  • Visa dina kunskaper i svenska. Du kan närsomhelst i processen inkomma med intyg som visar att du har kunskaper motsvarande C1 nivå på svenska
  • Gör praktisk tjänstgöring på 6 månader

Du kan läsa mer om denna process på Socialstyrelsens webbplats.

2. Vägen till legitimation via kompletterande utbildning
Du kan även gå en kompletteringsutbildning, oftast under ett år, som ger dig behörighet att söka allmäntjänstgöring (AT). Följande lärosäten erbjuder kompletteringsutbildning:

Första urvalet till kompletterande utbildningar görs utifrån resultatet på det teoretiska delprovet i kunskapsprovet, och de sökande med bäst resultat blir kallade till intervju. Detta i sin tur innebär att man måste ha gjort det teoretiska kunskapsprovet åtminstone en (1) gång för att kunna söka in till kompletteringsutbildningar.

3. Vägen till legitimation via svensk läkarutbildning
Du kan även söka in på läkarutbildningen i Sverige och ta en svensk läkarexamen. Universitetet där du blir antagen kan bedöma om du kan förkorta din studietid med hjälp av dina tidigare studier.

Stöd före legitimation

Läkarförbundet ger stöd till alla medlemmar oavsett var man befinner sig i karriären. Om du är läkare och just har kommit till Sverige kan Läkarförbundets medlemsrådgivning ge dig stöd och råd.

Läkarförbundet har uppmärksammat att förutsättningarna för utländska läkare behöver förbättras inom flera områden i legitimationsprocessen. Läkarförbundet har därför varit med och initierat flera insatser.

  • En webbaserad introduktionskurs till svensk hälso- och sjukvård har utvecklats i samarbete med Karolinska institutet. Kursen syftar till att ge en introduktion och orientering till den svenska sjukvården inför till exempel praktik eller kunskapsprov. Du kan läsa mer om kursen här.
  • En webbsajt, vagentilljobben.se, som ger samlad information av snabbspåren till både nyanlända och arbetsgivare. Här hittar du bland annat bättre information om praktikplatser/praktiska tjänstgöringsplatser som är tillgängliga före och efter kunskapsprovet
  • Tillsammans med SKR och flera andra fackförbund vill Läkarförbundet utveckla och införa olika metoder för språkstöd till nyanlända. Ett av verktygen är ”Lyft språket på jobbet – handbok för arbetsplatser som vill arbeta språkutvecklande”.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem