Hoppa till innehåll

”En bra arbetsmiljö för läkare innebär en patientsäker vård”

Genom att vara medlem i Läkarförbundet vill Taymaz Foladi förbättra förutsättningarna för läkarna – och samtidigt vården för patienterna.

För mig har det alltid varit självklart att vara med i facket. Jag insåg tidigt att frågor som rör arbetsmiljön är viktiga, just för att det blir bättre vård för patienterna när doktorn också mår bra på jobbet, säger Taymaz Foladi, specialist i allmänmedicin.

Han menar att läkare inom primärvården ofta har en tuff arbetsmiljö då uppdraget har ökat i omfattning, men resurserna inte har följt med.

”Det är en trend vi måste vända på”

Många kollegor hoppar av eller byter specialitet för att det blir för tungt. Det är en trend vi måste vända på, säger Taymaz Foladi.

En primärvårdsreform är ett sätt att förbättra förutsättningarna för läkarna att bedriva bra vård.

 Läkarförbundet jobbar aktivt med att försöka reformera primärvården, säger han och nämner särskilt att varje patient ska vara listad hos en namngiven läkare.

”Facket en viktig tillgång i karriären”

För Taymaz är Läkarförbundets medlemsrådgivning en slags trygghet. Han har fått hjälp när det gäller lönefrågor, juridik och etiska ställningstaganden.

– Facket har varit en viktig tillgång för mig i min karriär. Jag har fått svar på frågor som gäller lönestatistik, men också om mina rättigheter och skyldigheter på arbetsplatsen, säger Taymaz Foladi.

– Det ligger liksom i vår roll som läkare att se till att vi har de bästa förutsättningarna för att bedriva så bra vård som möjligt. Vi kämpar för våra patienter.


Lokalföreningen gav snabbt stöd vid felaktig avstängning

En facklig framgång

En läkare i Västra Götalandsregionen blev avstängd på felaktiga grunder, men tack vare den lokala läkarföreningen kunde avstängningen av medlemmen snabbt hävas.

En nybliven läkare fick värdefulla verktyg

Exempel från medlemsrådgivningen

Att vara medlem i Läkarförbundet är en värdefull investering för hela livet. Sara Altino är jurist och ombudsman på Läkarförbundet. Här berättar hon om ett av många exempel på hur vi hjälper alla läkare under hela karriären.

Först efter påstötning från förbundet betalades lönen ut

En facklig framgång

En läkare som hade arbetat för ett bemanningsföretag fick inte betalt. När medlemmen tog kontakt med Läkarförbundet, som i sin tur ringde företaget, fanns pengarna på kontot inom tre arbetsdagar.

"Det bästa sättet om man är missnöjd är att engagera sig."

Louise Karlsson
ST-läkare

Ur mitt perspektiv är Läkarförbundet en plattform där jag kan driva frågor som jag tycker är viktiga och som intresserar mig. När förbundet driver frågor gemensamt ger det tyngd.

”En bra arbetsmiljö för läkare innebär en patientsäker vård”

Taymaz Foladi
Specialist i allmämedicin

Genom att vara medlem i Läkarförbundet vill Taymaz Foladi förbättra förutsättningarna för läkarna – och samtidigt vården för patienterna.

"Bättre förutsättningar med hjälp av facket"

Victoria Svedung Wettervik
Vikarierande legitimerad underläkare

Forskning, utbildning och lön. Det är några av de frågor som gjorde att Victoria gick med i Läkarförbundet.


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare