Hoppa till innehåll
Nyheter
12 åtgärder för att bekämpa virusets framfart

12 åtgärder för att bekämpa virusets framfart

"Ställ in alla operationer och behandlingar som utifrån medicinsk bedömning kan vänta", säger Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson i en debattartikel på Dagens medicin.

Nyhet

Karin Båtelson ställer upp 12 punkter med åtgärder som måste skapas för att vården i Sverige ska kunna arbeta effektivt och bekämpa coronavirusets framfart. Dessutom ger det en god grund att stå på när belastningen så småningom återgår till det normala. Vårdplatsbristen och sjukvårdspersonalens arbetsmiljö har länge varit områden i behov av åtgärder.

  • Ta bort anställningsstopp på sjukhusen. Locka tillbaka all den personal som under lång tid valt bort regionerna som arbetsgivare. Framförallt dem med intensivvårdskompetens.
  • Se till att äldre läkare som avskedats återanställs, och förstås skyddas mot infektion, men kan fortsätta bidra med sin kompetens och med handledning av yngre kollegor.
  • Se till att läkare och annan sjukvårdspersonal får gå hem med full lön vid risk för smitta. Inga sjukintyg ska behöva utfärdas mellan dag sju och fjorton. Fortsatt sjukskrivning efter de första sju dagarna kan göras upp med berörd chef.
  • Se till att skyddsutrustning finns och att regioner fördelar tillgången lika över landet. Utrustning som finns ska fördelas solidariskt efter behov.
  • Inga förkylda patienter på akuten eller i primärvården. Ställ in drop-in mottagningar i primärvården.
  • Ställ in alla operationer och behandlingar, som utifrån medicinsk bedömning kan vänta. Det handlar om att dels skydda dessa patienter från smitta på sjukhuset, dels motverka överbelastning av personal och befintliga vårdplatser. Effekten blir också att man har större möjlighet att både låta personal gå hem för egen karantän och klara personalbehovet vid stängning av skolor och andra inrättningar, då sjukvårdspersonal måste ta hand om egen familj i större utsträckning.
  • Planera framåt hur man ska kunna hantera den puckel av patienter som nu kommer att tvingas vänta på vård, och där många också kan bli sämre under väntetiden.
  • Anställ AT- och ST-läkare, och andra utbildningstjänster för olika personalkategorier. Dessa kommer att behövas i stor mängd när vården återgår från kris och beredskapsläge och vi ska komma ikapp med vanlig vård.
  • Se till att lockoutade studenter inte drabbas av studielånskris.
  • Premiera den personal som nu arbetar i den här situationen med ordentlig löneutveckling, kanske extra semesterdagar eller andra förmåner.

Fler nyheter


Det saknas tydliga regler för hur och när AI kan användas i vården

Trots att AI har en stor potential att förbättra vården och minska kostnaderna upplever sex av tio läkare att arbetsgivaren inte satsar på frågan. Det framgår av en ny undersökning från Läkarförbundet, som också visar att en majoritet av arbetsplatserna …
Nyheter

Miljonbelopp till läkare i Jämtland för felaktiga ersättningar

Under pandemin upptäckte Jämtlands läns läkarförening att något inte stod rätt till med medlemmarnas ersättningar. Det visade sig att regionen betalat ut för lite i ett decennium. Nu rättas felen till, och hittills har medlemmarna i föreningen fått tillbaka 1,3 …
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
12 åtgärder för att bekämpa virusets framfart