Hoppa till innehåll
Nyheter
Arbetsdomstolen prövar visselblåsarmål

Arbetsdomstolen prövar visselblåsarmål

Den läkare som förlorade det första målet som rör visselblåsarlagen överklagade för några veckor sedan domen i tingsrätten. Nu meddelar Arbetsdomstolen att de kommer att pröva ärendet.
Nyhet

Fallet rör en kirurg på en privatklinik i Mellansverige, som vid ett flertal tillfällen skrivit avvikelserapporter. Läkaren förlorade målet. Tingsrätten ansåg inte att varje enskild rapportering om brister var tillräckligt allvarlig. Däremot klargjorde domen att avvikelserapporter inom sjukvården kan omfattas av skyddet i lagen.


Läkarförbundet, som stödjer läkaren, menade att domstolen gjorde en felaktig bedömning av rättsläget. Läkaren begärde prövningstillstånd i Arbetsdomstolen, som nu meddelar att de kommer att pröva ärendet.

– Läkare måste kunna rapportera om missförhållanden i vården utan att riskera repressalier, därför är vi glada över att Arbetsdomstolen nu meddelat att de kommer att pröva ärendet, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande i Sveriges läkarförbund. 

Visselblåsarlagen, Lagen om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden, har funnits sedan 2021, men har inte tidigare prövats i domstol. Det är ännu inte klart när Arbetsdomstolen kommer att pröva det aktuella ärendet.


Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare