Hoppa till innehåll
Nyheter
Avtalspodd: Det finns ett nytt kollektivavtal!

Avtalspodd: Det finns ett nytt kollektivavtal!

Avtalspodd om läkarnas nya kollektivavtal som blev klart precis innan påsk. Hur gick förhandlingarna? Rätt trögt berättar Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet.
Nyhet

SKR hänvisade (som vanligt) till regionernas dåliga ekonomi men den här gången var det svårt att bortse från det ekonomiska läget säger Emma Ölmebäck, chef för avdelningen Arbetsliv och juridik på Läkarförbundet. Läkarna har fått 3,3 % i löneökning utslaget på kollektivet, bättre förutsättningar för att alla läkare ska få betalt för sin övertid genom tydligare skrivningar redan i anställningskontrakten. 

Läkarförbundet är också ett steg på vägen till att få upp lönerna för läkare innan specialistbevis. Men här önskar vi att vi kommit längre säger Sofia. Att få upp lönerna för läkare innan specialistbevis är en ödesfråga för Läkarförbundet och för svensk sjukvård. Frågan är uppe på bordet och vi kommer se till att den stannar där säger Sofia. 

Om mindre än ett år är det dags att sätta sig vid förhandlingsbordet igen eftersom det blev ett ettårigt avtal. Se hela samtalet om det nya kollektivavtalet här. På slf.se finns också en gedigen frågor och svar om läkarnas nya kollektivavtal.


Relaterat innehåll


Fler nyheter


Avtalskonferens!

23 maj träffades Läkarförbundets lokalföreningar digitalt och på plats för att i detalj gå igenom det nya kollektivavtalet med SKR. Eftersom avtalet är ettårigt handlade många av diskussionerna både om det nya avtalet och hur förbundet ska lägga upp strategin …
Läkaravtal 2024

Fler läkare söker sig utomlands

I en artikel i Läkartidningen kommenterar Sofia Rydgren Stale rapporterna om att fler läkare ansöker om att få arbeta i andra länder.
Nyheter

Nu börjar förberedelserna för nästa avtalsrörelse 

Nyligen träffades Läkarförbundets förhandlingsdelegation för att utvärdera det nya avtalet och påbörja nästa avtalsrörelse. Avtalet är ettårigt och redan i höst ska förbundet lämna över nya yrkanden till SKR. Samtidigt förhandlas nu lokala avtal fram i regionerna. 
Läkaravtal 2024
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Avtalspodd: Det finns ett nytt kollektivavtal!