fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Förhandlingarna om läkares lön och villkor inleddes den 19 december 2019 då Sveriges läkarförbund och SKR utväxlade krav. Arbetet med att bekämpa coronaviruset medför att välfärdens verksamheter och medarbetare är ansträngda och satta under hårt tryck. Med anledning av den pågående pandemin har därför parterna nu enats om att skjuta upp de pågående avtalsförhandlingarna för att återuppta dem efter sommaren.

Det gällande centrala kollektivavtalet för region- och kommunalanställda läkare samt läkare anställda vid privata Sobonaföretag tecknades i maj 2017 och löper ut den 1 april 2020. För att inte hamna i ett avtalslöst tillstånd kommer det befintliga avtalet att förlängas från och med den 1 april till den 31 oktober 2020. Parterna återupptar förhandlingar om ett nytt avtal efter sommaren. Avtalet rör läkare anställda inom kommuner och regioner.

För frågor, kontakta medlemsrådgivningen, på medlemsradgivningen@slf.se eller på telefon 08-790 35 10.


Vad händer med de lokala löneförhandlingarna?
Lokala läkarföreningar inleder inga lokala lönerevisioner och ska inte teckna några lokala löneavtal. Dessa skjuts upp till efter den sista oktober.

Ska lönesamtal ändå hållas?
Vår rekommendation är att vänta med lönesamtalen tills det finns ett avtal. Att hålla lönesamtal när den ekonomiska osäkerheten är som störst är inte lämpligt.

Kommer jag att få höjd lön i vår eller får jag vänta tills i höst?
Just nu sker ingen höjning. Vad som sker när vi återupptar förhandlingarna i höst är omöjligt att säga i dag.

Har alla sektorer på arbetsmarknaden skjutit upp sina förhandlingar?
Ja, även privat och offentlig sektor förhandlar i höst.

Jag ska ta en ny anställning – kan jag inte diskutera lön för den?
Anställningsvillkor inklusive lön är som vanligt viktiga att klargöra innan ny anställning börjar.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.