Hoppa till innehåll
Nyheter
Bättre tjänstepensionsavtal för läkarna i staten

Bättre tjänstepensionsavtal för läkarna i staten

Från och med den 1 januari 2024 blir tjänstepensionsavtalet för det statliga avtalsområdet, PA 16, bättre.
Nyhet
genrebild på snö

Ändringarna berör cirka 75 procent av alla statsanställda, det vill säga de som omfattas av Avdelning II i pensionsavtalet (födda 1987 eller tidigare).

De yngre i staten som omfattas av PA 16 Avdelning I (födda 1988 eller senare) har de nya och bättre villkoren sedan tidigare.

De båda viktigaste förbättringarna i Avdelning II är:

  • Att pensionsavsättningen som andel av månadslönen höjs med 1,5 % på hela lönen (0,5 % för de som är födda 1965 eller tidigare) genom att en ny ålderspension flex införs. Den totala pensionspremien blir därmed 6 % av månadsinkomsten för de flesta som omfattas av Avdelning II. För de som är födda 1965 eller tidigare blir den totala premien 5 %,
  • Den andra stora positiva förändringen är att den övre åldersgränsen för när tjänstepension kan tjänas in, som idag är 65 år för de flesta i staten, höjs till 69 år för alla som omfattas av Avdelning II.

Den nya flexpensionen, ålderspension flex, kan – så långt pengarna räcker – användas för att gå ned i arbetstid under den sista tiden före pensioneringen eller helt enkelt användas som en förstärkning av ålderspensionen. Som ett led i överenskommelsen upphör delpensionsavtalet att gälla från och med år 2024.


Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Bättre tjänstepensionsavtal för läkarna i staten