I regeringens vision för e-hälsa sätts höga mål för vårdens digitalisering. Sverige ska, enligt visionen, vara bäst i världen 2025 på att använda digitaliseringens möjligheter i socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Två år innan visionens slutdatum är det inte mycket som tyder på att målet kommer uppnås. En stor andel av de digitala verktyg som finns inom vården präglas av bristande användarvänlighet och är ineffektiva, enligt läkarna.
Läkarförbundets rapport visar att:
- bara 15 procent av läkarna instämmer helt i att de digitala systemen är enkla att använda,
- närmare hälften, 42 procent, instämmer inte alls eller i låg grad i att deras digitala system är enkla att använda,
- stora regionala skillnaderna mellan läkarnas upplevelser av de digitala systemen,
- läkare inom privat verksamhet är mer involverade vid införskaffande av digitala system och även mer nöjda med de digitala systemen,
- Digitala system ska vara användarvänliga och underlätta patientarbete, inte tvärtom, säger Marina Tuutma, andre vice ordförande i Läkarförbundet och ordförande i Läkarförbundets digitaliseringsråd
Enklare digitala system i privat sektor
I den privata sektorn är läkarna betydligt mer nöjda med de digitala systemen. 70 procent av läkarna inom privat sektor instämmer helt eller delvis i att de digitala systemen är enkla att använda. Motsvarande siffra inom offentlig sektor är 53 procent.
En orsak till att läkarna är mer nöjda med sina digitala verktyg kan vara att läkarna i privat sektor i högre utsträckning involveras vid upphandling av nya digitala verktyg.
- Upphandling av digitala system måste göras utifrån vårdens faktiska behov. Läkarna behöver involveras tidigt i upphandlingsprocessen så att kravställningen matchar verksamhetens behov, säger Marina Tuutma.
Stor variation mellan regionerna
Läkarförbundets rapport visar också att det är stor skillnad mellan regionernas digitala system. I 9 av landets 21 regioner anser över hälften av läkarna att de digitala systemen, i någon omfattning, är svåra att använda. Tre regioner, Västernorrland, Sörmland och Gävleborg, sticker ut på ett negativt sätt. I Västernorrland anser över 60 procent av läkarna att systemen i någon omfattning är svåra att använda. I både Skåne och Västra Götaland är det också över hälften (52 procent) av läkarna som upplever missnöje med de digitala systemen, vilket är sämre än rikssnittet.
De regioner där läkarna är mest nöjda med de digitala systemen är Kronoberg, Kalmar, Dalarna och Östergötland. Av de tre stora regionerna verkar läkarna i Stockholm vara mest nöjda med de digitala verktygen. 70 procent av läkarna i Stockholm instämmer helt eller delvis i att systemen är enkla att använda.