Hoppa till innehåll
Nyheter
Herbert 4 år behöver en fast läkare

Herbert 4 år behöver en fast läkare

Typ 1 diabetes är en kronisk livshotande sjukdom som främst drabbar barn och ungdomar. Trots dagliga kontroller och behandlingar kan allvarliga och oförutsedda komplikationer inträffa. Det skapar stress och oro hos vårdnadshavare som hela tiden måste ha koll på barnets tillstånd. Kontakten med vården varierar dessutom och familjer får ofta träffa nya läkare och sjuksköterskor.

Nyhet

Vi möter Herbert 4 år som fick diagnosen typ 1 diabetes redan som ettåring efter ett minst sagt dramatiskt händelseförlopp. Det började med att mamma Åsa tog honom till närakuten och berättade att han blivit smalare och haft svår diarré, men de blev hemskickade utan att prover togs. Två dagar senare hade Herbert en 1-årskontroll på BVC. Åsa berättade då om symtomen och att Herbert hade varit ovanligt gnällig de senaste dagarna. En snabb och enkel undersökning gjordes och man kom fram till att allt var ok. De blev hemskickade och inga prover togs.

Några dagar senare var Åsa ute och gick med Herbert i vagnen, hon tyckte att han var väldigt trött och plötsligt rullade Herberts ögon bakåt. Det hon inte förstod var att han hade hamnat i koma. Åsa ringde 1177 och beskrev hans tillstånd och blev rekommenderad att uppsöka akutvård. Om Åsa inte hade gjort det så hade inte Herbert levt idag. När de kom in på akuten var Herbert medvetslös och i så dåligt skick att han fick ligga på intensiven i en vecka.

I serien ”Hur mår vården?” reser vi runt i Sverige och tar tempen på den svenska vården. Vi möter patienter och tar del av deras berättelser. Genom dem kommer vi också i kontakt med läkare, vårdpersonal och anhöriga. Vi besöker vårdcentraler, sjukhus och annan verksamhet där vi får inblick i patientens resa. Genom deras historier får du som tittare också möjlighet att förstå vad som har lett till en positiv förändring. I avsnitt 4 möter du Herbert 4 år som lever med diabetes.


Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare