Hoppa till innehåll
Nyheter
Ny rapport: Hot och våld i vården

Ny rapport: Hot och våld i vården

En trygg arbetsmiljö är grunden för att läkaren ska kunna ge patienten en god vård och bedriva ett effektivt arbete. Hot och våld får aldrig ses som en naturlig del i yrket. Men enligt Läkarförbundets senaste undersökning är hot och våld mot läkare tyvärr vanligt förekommande, värst är det för läkare inom psykiatrin och akutvården där var tredje läkare har drabbats under det senaste året.
Nyhet

Enkäten visar bland annat att:

  • 12 procent av läkarna har utsatts för hot eller våld under det senaste året. 
  • Bland AT-läkarna är andelen 18 procent. 
  • Värst är det inom psykiatrin där hela 35 procent har blivit utsatta för hot eller våld de senaste 12 månaderna.  
  • Inom akutsjukvården är andelen 31 procent.

-  Regionerna behöver inse hur allvarlig läget är. Situationen när det gäller arbetsmiljön i hälso- och sjukvården har blivit så pass akut att det behövs en kriskommission. En trygg arbetsmiljö är grunden för att läkaren ska kunna ge patienten god vård och bedriva ett effektivt arbete. Hot och våld får aldrig ses som en naturlig del av yrket, säger Sofia Rydgren Stale.

Om du har varit med om hotfull händelse på jobbet

Situationer som varit våldsamma eller hotfulla ska alltid utredas. Det är chefens ansvar men både du som drabbad och skyddsombudet behöver vara med för att ge en bild av vad som hänt och framförallt vad ni kan göra för att det inte ska inträffa igen.

Läkarförbundets Arbetsmiljörapport 2022

Bli medlem i Läkarförbundet du också

Som medlem i Läkarförbundet får du hjälp och stöd under hela karriären

Fler nyheter


Vårdkrisen började långt innan inflationen skenade

I en intervju med SVT framhöll statsminister Ulf Kristersson att han inte ville kalla det allvarliga läget inom vården för en vårdkris. Statsministern menade att sjukvården har det tufft varje sommar och framhöll att den nuvarande krisen inom vården i …
Nyheter

Läkarförbundet lyfter god och nära vård på Almedalen

Idag arrangerar Läkarförbundet ett seminarium om skälen till att omställningen till god och nära vård går så långsamt. En utgångspunkt för samtalet är förbundets kartläggning av regionernas arbete mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården.
Nyheter

Almedalsseminarium: Vad innebär Natos krav på svensk sjukvård?

Onsdag 26 juni arrangerade Läkarförbundet ett seminarium om vilka krav som ställs på svensk sjukvård i och med medlemskapet i Nato. En utgångpunkt var förbundets nya undersökning som visar att få läkare känner till om arbetsgivaren har en plan för …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare