Hoppa till innehåll
Nyheter
Ny rapport: Hot och våld i vården

Ny rapport: Hot och våld i vården

En trygg arbetsmiljö är grunden för att läkaren ska kunna ge patienten en god vård och bedriva ett effektivt arbete. Hot och våld får aldrig ses som en naturlig del i yrket. Men enligt Läkarförbundets senaste undersökning är hot och våld mot läkare tyvärr vanligt förekommande, värst är det för läkare inom psykiatrin och akutvården där var tredje läkare har drabbats under det senaste året.
Nyhet

Enkäten visar bland annat att:

  • 12 procent av läkarna har utsatts för hot eller våld under det senaste året. 
  • Bland AT-läkarna är andelen 18 procent. 
  • Värst är det inom psykiatrin där hela 35 procent har blivit utsatta för hot eller våld de senaste 12 månaderna.  
  • Inom akutsjukvården är andelen 31 procent.

-  Regionerna behöver inse hur allvarlig läget är. Situationen när det gäller arbetsmiljön i hälso- och sjukvården har blivit så pass akut att det behövs en kriskommission. En trygg arbetsmiljö är grunden för att läkaren ska kunna ge patienten god vård och bedriva ett effektivt arbete. Hot och våld får aldrig ses som en naturlig del av yrket, säger Sofia Rydgren Stale.

Om du har varit med om hotfull händelse på jobbet

Situationer som varit våldsamma eller hotfulla ska alltid utredas. Det är chefens ansvar men både du som drabbad och skyddsombudet behöver vara med för att ge en bild av vad som hänt och framförallt vad ni kan göra för att det inte ska inträffa igen.

Läkarförbundets Arbetsmiljörapport 2022

Bli medlem i Läkarförbundet du också

Som medlem i Läkarförbundet får du hjälp och stöd under hela karriären

Fler nyheter


Ta fem minuter att svara på löneenkäten

I början av november skickades årets löneenkät ut. Det tar bara fem minuter att besvara frågorna. Ju fler som svarar på löneenkäten, desto bättre verktyg får du inför din löneförhandling.
Nyheter


Läkare förlorade i visselblåsarmål

I dag kom den första domen i ett mål som rör visselblåsarlagen. En läkare i Mellansverige som, enligt Läkarförbundet, drabbats av repressalier för att ha varnat om brister på arbetsplatsen förlorade i tingsrätten.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare