Läkarförbundet i medling med SKR
Sveriges läkarförbund och SKR/Sobona har kommit överens om att ta hjälp av medlare för att komma i mål i avtalsförhandlingarna om läkarnas löner och villkor.

Det nuvarande avtalet löpte ut 31 mars och sedan dess har parterna förhandlat utan att kunna komma överens om ett nytt avtal.
– Vi har kört fast i förhandlingarna och behöver nu hjälp av medlare för att nå fram till en lösning som är acceptabel för båda parter, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.
Oacceptabla försämringar
Sveriges läkarförbund anser att det bud som SKR lagt fram innehåller kraftiga försämringar av de nuvarande villkoren i avtalet. Vidare menar förbundet att det som SKR erbjudit i utbyte inte tillräckligt kompenserar för de försämringar som arbetsgivaren vill genomföra.
– Meningen med en avtalsförhandling är ju att båda parter ska ge och ta. Men i årets förhandlingar har vi enbart fått slåss för att behålla de villkor vi redan har. Det är inte så en avtalsrörelse ska gå till, säger Sofia Rydgren Stale.
Frågor och svar om medling med SKR
En oberoende part (medlare) blir utsedd att hjälpa parterna att komma överens om en lösning som båda parter kan acceptera, så att ett nytt kollektivavtal kan tecknas utan konflikt.
Läkarförbundet går till medling eftersom SKR har lagt fram kraftiga försämringar i läkarnas kollektivavtal utan att erbjuda tillräckligt med kompensation för försämringarna. Avtalsförhandlingar handlar om att köpa och sälja värden i kollektivavtalet. Det innebär att en part som vill genomföra förändringar som försämrar villkoren för den andra parten behöver betala för det.
– Vi anser att budet i sin helhet är lägre än märket. Då behövs en oberoende part för att värdera de förändringar som ligger på bordet, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale till Läkartidningen.
En medlare kan kallas in när parterna inte lyckas nå en överenskommelse själva. Detta kallas för frivillig medling, och innebär att parterna ber om hjälp att komma överens.
Medlingsinstitutet, en statlig myndighet, utser medlare i arbetsmarknadstvister i förbundsförhandlingar om kollektivavtal. Myndigheten kan också tillsätta medlare när det finns risk för stridsåtgärder, till exempel strejk. Medlarna har lång erfarenhet av arbetsmarknaden.
Medlaren lyssnar på båda parter, analyserar situationen och föreslår kompromisser. Målet är att hitta en lösning som båda parter kan acceptera. Medlingsinstitutet är en statlig myndighet som ser till att parter som fastat i förhandlingar kan sluta ett avtal. Medlingsinstitutet jobbar efter devisen ”Allt räknas” och är tydliga med att efter en medling kommer ingen part komma ut med ett kollektivavtal som är värt mer än märket, utan att ha betalat för det. Läs mer nedan under rubriken ”Om kollektivavtalsförhandlingar” och på Medlingsinstitutets hemsida
Nej. Parterna är inte tvingade att acceptera medlarens förslag om parterna själva begärt medling, men det är ofta ett viktigt steg för att undvika konflikt.
Ingen på svensk arbetsmarknad får strejka hur som helst. Det är fackförbund som beslutar att ta ut sina medlemmar i strejk. Om arbetstagare strejkar utan godkännande från sitt fackförbund kallas det vild strejk och kan vara skäl till uppsägning.
Under medlingen fortsätter arbetet som vanligt. Läkarförbundet prioriterar att hålla medlemmarna informerade om läget i förhandlingarna via mejl och genom att löpande uppdatera information på webbplatsen.
Det varierar. Ibland kan det lösas på några dagar, andra gånger tar det veckor. Det beror på hur långt parterna står ifrån varandra.
Ja, om Läkarförbundet och SKR når en överenskommelse eller om det blir tydligt att medlingen inte leder framåt kan medlingen avbrytas.
Om kollektivavtalsförhandlingar
Kollektivavtalsförhandlingar handlar i korthet om pengar och inflytande. Läkarförbundets förhandlingsdelegation arbetar för att läkarna ska få så bra betalt som möjligt i form av lön, pension och andra ersättningar och samtidigt behålla sitt inflytande över schemaläggning, löneprocesser och andra arbetsplatsnära frågor. Arbetsgivarorganisationen SKR vill å sin sida ha inflytande över läkarnas arbetstider och hålla nere kostnaderna för löner och andra ersättningar.
Om "märket"
Läkarförbundet liksom de andra facken som SKR förhandlar med förhåller sig till det så kallade industrimärket som anger takten för löneökningar i Sverige på en kollektiv nivå. I år har facken och arbetsgivarna inom industrin förhandlat fram ett märke på 6,4 procent över två år, med en ökning på 3,4 procent första året och 3 procent andra året.
Om ett fackförbund vill ha något i avtalet som innebär ett ekonomiskt värde utöver märket måste man betala för detta genom att ge arbetsgivaren något annat i utbyte. Det handlar om att parterna under avtalsförhandlingar köper och säljer värden i avtalet. En stor del av förhandlingsdelegationens arbete handlar om att ta fram förbättringsförslag som läkarna vill se i sitt avtal och samtidigt fundera på vilka värden i avtalet man kan tänka sig att sälja till arbetsgivarna.
Frivillig medling
En frivillig medling som Läkarförbundet nu går in i indikerar att parterna inte är överens om hur denna byteshandel ska gå till eller hur stora värdena är på det man förhandlar om. En medlares uppgift blir att på ett opartiskt sätt värdera de olika förändringarna parterna vill genomdriva och se till att ingen av parterna får mer än märket utan att betala för det på annat sätt.