Öppet brev: Läkemedelsboken får inte läggas ner! Istället måste Socialdepartementet se till att Läkemedelsboken får en långsiktig finansiering. Det skriver en rad företrädare för hälsa- och sjukvård i Sverige.
Nu är det allra viktigaste att säkra både uppdatering och distribution under de närmaste åren eller tills framtida ansvarig obunden icke-kommersiell utgivare utsetts, samt att bevara den kompetens som upparbetats vad gäller redaktion, redaktionskommitté och jävsprövat författarnätverk.
Vårt förslag är därför att Läkemedelsverkets uppdrag att ansvara för Läkemedelsboken förnyas – med finansiering internt eller externt – samtidigt som Läkemedelsverket får Socialdepartementets uppdrag att i enlighet med regeringens förordning samråda med andra aktörer kring hur den framtida utgivningen kan säkras på bästa sätt.
Stockholm 8 november 2018
Maria Palmetun Ekbäck, ordförande Sveriges läkemedelskommittéer (LOK)
Mikael Hoffmann ordförande kommittén för läkemedelsfrågor, Svenska Läkaresällskapet och chef Nätverk för läkemedelsepidemiologi (NEPI)
Elin Karlsson, ordförande rådet för läkemedel, IT och medicinteknik (RLIM), Sveriges Läkarförbund
Karin Båtelson, ordförande Sjukhusläkarna
Marina Tuutma, ordförande Distriktsläkarföreningen
Jessica Schubert, ordförande Svensk förening för klinisk farmakologi
Annika Larsson, tf ordförande Svensk förening för allmänmedicin
André Hermansson, ordförande Sveriges Läkarförbund Student
Gustaf Kallryd, ordförande Sveriges Läkarförbund Student Utland
Ann Johansson, vice ordförande Vårdförbundet
Viviana Lundberg, ordförande Vårdförbundet Student
Ami Hommel, ordförande Svensk Sjuksköterskeförening
Kristina Billberg, ordförande Sveriges Farmaceuter
Ava Joher, ordförande Sveriges Farmaceuters studentsektion
Märit Johansson, ordförande Apotekarsocieteten
Margareta Hammarlund-Udenaes, dekanus, farmaceutiska fakulteten, Uppsala Universitet
Ingrid Nylander, prodekan utbildning, farmaceutiska fakulteten, Uppsala Universitet
I början av november skickades årets löneenkät ut. Det tar bara fem minuter att besvara frågorna. Ju fler som svarar på löneenkäten, desto bättre verktyg får du inför din löneförhandling.
I helgen samlades den europeiska läkarorganisationen CPME för sitt höstmöte i Tallinn. Läkarförbundet representerades av Tina Crafoord och Lars Rocksén.
I dag kom den första domen i ett mål som rör visselblåsarlagen. En läkare i Mellansverige som, enligt Läkarförbundet, drabbats av repressalier för att ha varnat om brister på arbetsplatsen förlorade i tingsrätten.
De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.
Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.