Hoppa till innehåll
Nyheter
Ledarskribent raljerar och generaliserar på DN:s ledarsida

Ledarskribent raljerar och generaliserar på DN:s ledarsida

Sveriges läkarförbund reagerar mot att Hanne Kjöller på Dagens Nyheters ledarsida ägnar sig åt att kritisera forskarutbildning mitt under en pågående pandemi där forskningen visat sig vara livsviktig. Samhällets förtroende för forskning är just nu som högst.

Nyhet

Hanne Kjöllers ledare under rubriken ”Förödd forskarutbildning främjar inte framtida forskning” som publicerades 20/2-2021 består av anekdotiska påståenden, spekulationer och generaliseringar som inte bottnar i fakta. Vi brukar annars uppskatta hennes rättframma sätt att beskriva utmaningar i hälso- och sjukvården.

Vi tar det från början; en specialistläkare har cirka 12 års utbildning (jämförelserna med den kommunala musikskolan är långsökta). Under utbildningen eller därefter disputerar vissa läkare. Det går till så att läkaren går en forskarutbildning och efter hand publicerar ett antal artiklar inom sitt ämne i vetenskapliga tidskrifter. Redan i det skedet genomgår artiklarna en vetenskaplig granskning av oberoende forskare inom området. Artiklarna ställs sedan samman i en avhandling som nagelfars både innan och i samband med disputationen. Forskningen ska bygga på fakta, vetenskap och beprövad erfarenhet som leder framåt.

Vi håller med Hanne Kjöller om att det enda rimliga är att läkare får bedriva forskning inom ramen för en anställning och inte ska behöva arbeta på sin fritid.

Det finns i dagsläget ingen kritik av forskarutbildningen vid de medicinska fakulteterna i Sverige från den granskande myndigheten Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Deras roll är att granska utbildning vid svenska universitet och högskolor. De kan dra in eller ifrågasätta examensrätten om utbildningarna inte är tillräckligt bra. Något sådant har inte skett på forskarutbildningen vid Karolinska Institutet, därmed får vi anse att utbildningen håller måttet.

Läkarförbundet strävar efter att fler läkare än idag får forskarutbildning och disputerar därför att en vetenskaplig skolning ger förutsättningar för högre kvalitet i vården. Vi vill även att de disputerade läkarna ska ges utrymme att forska vidare även efter disputationen och uppnå docentkompetens så att de kan vara goda handledare.

Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund

Madeleine Liljegren, ordförande Utbildnings- och forskningsrådet UFO, Sveriges läkarförbund

Torsten Mossberg ordförande, Etik- och ansvarsrådet EAR, Sveriges läkarförbund

 


Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Ledarskribent raljerar och generaliserar på DN:s ledarsida