Hanne Kjöllers ledare under rubriken ”Förödd forskarutbildning främjar inte framtida forskning” som publicerades 20/2-2021 består av anekdotiska påståenden, spekulationer och generaliseringar som inte bottnar i fakta. Vi brukar annars uppskatta hennes rättframma sätt att beskriva utmaningar i hälso- och sjukvården.
Vi tar det från början; en specialistläkare har cirka 12 års utbildning (jämförelserna med den kommunala musikskolan är långsökta). Under utbildningen eller därefter disputerar vissa läkare. Det går till så att läkaren går en forskarutbildning och efter hand publicerar ett antal artiklar inom sitt ämne i vetenskapliga tidskrifter. Redan i det skedet genomgår artiklarna en vetenskaplig granskning av oberoende forskare inom området. Artiklarna ställs sedan samman i en avhandling som nagelfars både innan och i samband med disputationen. Forskningen ska bygga på fakta, vetenskap och beprövad erfarenhet som leder framåt.
Vi håller med Hanne Kjöller om att det enda rimliga är att läkare får bedriva forskning inom ramen för en anställning och inte ska behöva arbeta på sin fritid.
Det finns i dagsläget ingen kritik av forskarutbildningen vid de medicinska fakulteterna i Sverige från den granskande myndigheten Universitetskanslersämbetet, UKÄ. Deras roll är att granska utbildning vid svenska universitet och högskolor. De kan dra in eller ifrågasätta examensrätten om utbildningarna inte är tillräckligt bra. Något sådant har inte skett på forskarutbildningen vid Karolinska Institutet, därmed får vi anse att utbildningen håller måttet.
Läkarförbundet strävar efter att fler läkare än idag får forskarutbildning och disputerar därför att en vetenskaplig skolning ger förutsättningar för högre kvalitet i vården. Vi vill även att de disputerade läkarna ska ges utrymme att forska vidare även efter disputationen och uppnå docentkompetens så att de kan vara goda handledare.
Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund
Madeleine Liljegren, ordförande Utbildnings- och forskningsrådet UFO, Sveriges läkarförbund
Torsten Mossberg ordförande, Etik- och ansvarsrådet EAR, Sveriges läkarförbund