Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Nya LAS ökar behovet av att försäkra din lön

Nya LAS ökar behovet av att försäkra din lön

Lagen om anställningsskydd, LAS, reglerar förhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare. Den nya lagstiftningen som träder i kraft den 30 juni, tillämpas från 1 oktober, ökar behovet av att försäkra din lön.
Nyhet
Nya regler LAS

Nya LAS - hur påverkar det mig som läkare?  

En av de större förändringarna i arbetsrätten innebär att du vid en uppsägning, som du eller Läkarförbundet anser vara inkorrekt, inte längre har möjligheten att ha kvar din anställning fram tills tvisten slutligen är löst. Du blir då helt beroende av a-kassan och inkomstförsäkringen för din försörjning efter uppsägningstiden, som normalt är tre månader. 

Som medlem i Läkarförbundet och a-kassan kan du vara trygg!

Är du redan medlem i Läkarförbundet och Akademikernas a-kassa kan du vara lugn. Då ingår både rätten till individuellt fackligt stöd och inkomstförsäkring om du av någon anledning skulle bli uppsagd från ditt arbete. Enda kravet är att du har varit medlem i Läkarförbundet i minst sex månader för individuellt fackligt stöd och 12 månader för a-kassa och inkomstförsäkring (så kallade karenstider). Enklare rådgivningsfrågor kan du förstås få hjälp med redan din första dag som medlem.

När börjar de nya reglerna att gälla?

De nya reglerna för LAS trädde i kraft den 30 juni 2022 och tillämpas från 1 oktober 2022. Från och med 1 oktober så gäller de nya LAS reglerna för alla arbetsrättsliga tvister. 

Bli medlem och försäkra din lön idag

Med tanke på karenstiden för medlemskap i såväl Läkarförbundet som Akademikernas a-kassa är det ett bra läge att gå med redan nu! Ett medlemskap i Akademikernas a-kassa kostar bara 130 kronor i månaden.

Vanliga frågor och svar

Fråga oss om nya LAS. Våra förbundsjurister och ombudsmän har goda kunskaper om vad som gäller för läkare.

  1. Medlemsrådgivningen
    Hjälp med fackliga och juridiska frågor, få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

Fler nyheter


Kompensation för övertid viktigt yrkande i avtalsrörelsen 

Vilka villkor som ska gälla vid övertidsarbete regleras i kollektivavtal eller i anställningsavtal. Många läkare får inget val när de skriver på sitt anställningsavtal, utan förväntas avstå kompensation för sin övertid. Detta är ett stort problem tycker Läkarförbundet och yrkar …
Nyheter

Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Sveriges Natomedlemskap ställer krav på att sjukvården snabbt ska kunna hantera ett stort antal skadade. Sofia Rydgren Stale medverkar i Ekot idag och lyfter bristen på personal som det främsta skälet till att Sveriges kapacitet inte är tillräcklig.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Nya LAS ökar behovet av att försäkra din lön