– Multisjuka sköra äldre skrivs ut alldeles för snabbt många gånger, innan de är färdigbehandlade och måste därför läggas in igen. Att upprepade gånger transporteras fram och tillbaka till sjukhus är påfrestande, säger Sofia Rydgren Stale.
Sverige har nästan den lägsta andelen vårdplatser i hela OECD, enligt en tidigare rapport från Socialstyrelsen. År 1994 fanns 5,2 vårdplatser per tusen invånare i Sverige. 2018 hade vi 2,2 per tusen invånare. Och den nedåtgående trenden ser ut att fortsätta.
– Parallellt med det låga antalet vårdplatser saknar äldre ofta en fast namngiven läkare i primärvården för att få kontinuitet i vård och behandling. En fast läkare kan ibland tidigt upptäcka och åtgärda tillstånd redan i hemmet. Då slipper sköra äldre ytterligare en resa till sjukhus, säger Sofia Rydgren Stale.
– Nu måste vi få en nationell primärvårdsreform med en fast läkare, med ett rimligt antal patienter, för alla. Efter alla fina långa utredningar måste det bli verkstad. Vi behöver också fler specialister i allmänmedicin, säger hon.
Det finns ett behov av att säkerställa rutiner som möjliggör läkarbedömningar i hemmet alla dagar och tider, visar Socialstyrelsens rapport.
– Vården på sjukhus måste vara tillgänglig för alla som behöver den, oavsett ålder. Men upprepade sjukhusvistelser kan vara mycket påfrestande för en skör, multisjuk person. Det kan också vara en varningssignal om att vården och omsorgen inte fungerar optimalt, säger Johan Fastbom, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen.