Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Rapport om läkarnas arbetsmiljö i Västra Götalandsregionen oroar politiker

Rapport om läkarnas arbetsmiljö i Västra Götalandsregionen oroar politiker

Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale besöker under kommande år förbundets lokalföreningar runt om i landet. Rundresan, som vi kallar ”Läkarbesöket”, består av möten med förtroendevalda och medlemmar, samtal med politiker och beslutsfattare. Det femte besöket på rundresan gick till Västra Götalandsregionen och Västra Götalands läkarförening.
Nyhet

Den 28 februari ägde Läkarbesöket i Västra Götalandsregionen rum. Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet och Emelie Hultberg, ordförande Västra Götalands läkarförening träffade tillsammans det nya rödgröna styret i regionen: Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande, Carina Örgård (V) vice ordförande i strategisk hälso-och sjukvårdsnämnd, Janette Olsson (S) ordförande strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden, My Alnebratt (S) ordförande i operativ hälso-och sjukvårdsnämnd och Maria Adrell (V) ordförande personalutskottet.

Huvudfokus på mötet var läkarnas arbetsmiljö, där diskussionen utgick i från den regionala arbetsmiljörapporten som förbundet lanserade samma dag. Rapporten visar bland annat att 1 av 5 läkare i Västra Götalandsregionen funderar på att helt lämna läkaryrket. Siffrorna oroade politikerna och vi diskuterade lösningar på problemet; exempelvis genom att ge cheferna rätt förutsättningar och mandat, tillsätta fler AT-tjänster, satsa på fortbildning och erbjuda konkurrenskraftiga löner. Det blev ett bra och öppet samtal och regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson betonade att man vill ha en nära dialog och samverkan med Läkarförbundet och läkarföreningen under kommande mandatperiod.

Senare under dagen träffade Sofia och Emelie oppositionen i form av regionrådet och vice ordförande i den operativa sjukvårdsnämnden Stefan Svensson (KD). Även under detta samtal var det stort fokus på läkarnas arbetsmiljö och de utmaningar som finns kopplat till den. Den svällande administrationen har blivit en börda för många läkare och här behövs ett krafttag för att frigöra läkarnas tid. Löneläget i allmänhet och på Sahlgrenska sjukhuset i synnerhet diskuterades. En specialistläkare på Sahlgrenska tjänar i snitt 12.000 kr mindre än en specialistläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Om regionen och universitetssjukhuset vill vara en attraktiv arbetsgivare behöver det ske riktade lönesatsningar för läkarna.

Regionrådet och vice ordförande i den operativa sjukvårdsnämnden Stefan Svensson (KD)

– Jag är så stolt över allt vi gör tillsammans och hur vi driver medlemmarnas viktiga frågor för att få så bra villkor och arbetsmiljö som möjligt. Det lokala påverkansarbetet är jätteviktigt. Det är i regionerna som de politiska besluten fattas som har störst påverkan på våra medlemmars vardag, säger Sofia Rydgren Stale efter en lång dag i ett soligt Göteborg.


Fler nyheter


Nytt avtal klart för läkare i regioner och kommuner

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Avtalet löper på ett år och ger läkarna lägst 3,3 procent i kollektiv löneökning.
Nyheter

Kompensation för övertid viktigt yrkande i avtalsrörelsen 

Vilka villkor som ska gälla vid övertidsarbete regleras i kollektivavtal eller i anställningsavtal. Många läkare får inget val när de skriver på sitt anställningsavtal, utan förväntas avstå kompensation för sin övertid. Detta är ett stort problem tycker Läkarförbundet och yrkar …
Nyheter

Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Sveriges Natomedlemskap ställer krav på att sjukvården snabbt ska kunna hantera ett stort antal skadade. Sofia Rydgren Stale medverkar i Ekot idag och lyfter bristen på personal som det främsta skälet till att Sveriges kapacitet inte är tillräcklig.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Rapport om läkarnas arbetsmiljö i Västra Götalandsregionen oroar politiker