Hoppa till innehåll
Nyheter
Regeringen behöver publicera övergångsregler

Regeringen behöver publicera övergångsregler

Den 1 juli 2021 träder reglerna och föreskriften för en ny BT och ST ikraft. Socialstyrelsen ansvarar för att ta fram föreskriften, men man är beroende av att regeringen först utformar övergångsregler.

Nyhet

Sveriges läkarförbund skickade i mars en uppmaning till regeringen om att skjuta upp införandet av bastjänstgöring (BT) och låta nuvarande regelverk för specialiseringstjänstgöring (ST) gälla året ut. Regeringen lyssnade och förändringarna träder i kraft den 1 juli 2021. 

Regeringskansliet har fortfarande inte kommunicerat övergångsreglerna. För läkare och vårdgivare som ansvarar för att organisera AT, BT och ST innebär det att man fortfarande inte vet vilka läkare som kommer att omfattas av de nya regelverken och vilka som kan specialisera sig enligt nu gällande regelverk.

Läkarförbundet har nu genom en gemensam skrivelse med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) uppmärksammat regeringeringskansliet om behovet av att offentliggöra övergångsreglerna. Det är extra angeläget att regeringen uttryckligen undantar läkare som redan är specialiserade enligt nuvarande regelverk från kravet på bastjänstgöring vid ytterligare specialisering. Regeringskansiet bör också säkerställa att vägen till specialistkompetens för läkare som under kommande år får legitimation efter allmäntjänstgöring inte förlängs eller försvåras.


Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Regeringen behöver publicera övergångsregler