fbpx

info Tisdagen den 21 januari är medlemsadministrationen stängd på grund av utbildning. Här kan du ta del av vanliga frågor och svar om medlemskapet. Välkommen åter!

info Just nu har vi utmaningar med inloggningen in via betalväggar på webbplatsen. När du vill logga in för att ta del av innehåll, välj då att logga in genom att klicka på ”Logga in” i den blå navigeringen längst upp på sidan. Tack för ditt tålamod!

Vad är BT?

BT är en introduktionstjänstgöring som föreslås vara en fristående del av specialiseringstjänstgöringen, ST. Föreskrifterna för den exakta utformningen av BT kommer fastställas i vår nära inpå själva införandet, men allt tyder på en målstyrd tjänstgöring som kan slutföras på ett år för de flesta, men med en minimitid om sex månader. Bastjänstgöringen väntas delas in i block som följer:

  • tre till fyra månader inom primärvård
  • tre till fyra månader inom akut sjukvård
  • i övrigt maximalt ytterligare två tjänstgöringsplaceringar inom specialiteter där läkaren har egna patientkontakter samt ansvar för utredning och behandling.

Syftet med BT är att öka den kliniska färdigheten men också att introducera legitimerade läkare till svensk sjukvård på ett likvärdigt sätt, dels för läkare som utbildats inom den nya läkarutbildningen som påbörjas 2021 och för läkare med legitimation utfärdad i annat land.

Hur kommer anställningsformen för BT att se ut?

Anställningsformen och tjänstekonstruktionen för BT är en fråga för arbetsmarknadens parter. Läkarförbundet vill att BT ska vara en separat tidsbegränsad anställning, vilket är i linje med vad SKL vill. Förbundet för en dialog med SKL om hur vi på bästa sett ska utforma BT-tjänsten. När förhandlingarna är klara kommer vi att gå ut med mer detaljerad information.

När införs BT?

BT kommer att införas den 1 juli 2020.

Vem ska göra BT?

I slutändan kommer alla som vill specialisera sig i Sverige, oavsett utbildningsland, att genomgå BT. Regeringen skriver i sin proposition Bastjänstgöring för läkare (2017/18:274) att den grupp som i början kommer att omfattas av de nya bestämmelserna är de med legitimation från EU/EES eller tredje land. Hur reglerna och övergångsbestämmelser kommer att utformas vet vi inte i dagsläget.

Vad gäller för läkare utbildad inom EU/EES som ej har legitimation?

Utifrån den information som Läkarförbundet i dagsläget har så kommer det finnas möjlighet för den med läkarexamen från annat EU/EES-land att fortsatt göra AT i Sverige.

Hur många BT-tjänster kommer att finnas?

Antalet BT-platser kommer regleras regionalt och ska planeras efter det framtida behovet av läkare med specialistkompetens.

Hur länge kommer AT finnas kvar?

Idag finns inget slutdatum för när AT inte längre ska erbjudas. Läkarstudenter som påbörjat den nuvarande läkarutbildningen med krav på AT för legitimation kommer ha rätt att examineras inom ramen för den till och med 2029. Troligtvis kommer AT och BT samexistera under lång tid framöver.

Hur ansöker jag om en BT-tjänst?

BT-tjänsterna kommer att annonseras på respektive regions webbplats. Du hittar en lista över samtliga regioner här.

Vilken lön kommer BT-läkaren att ha?

Lönesättningen för BT kommer, precis som för övriga läkarlöner, att vara individuell. Läkarförbundet rekommenderar att lönenivån för BT ska vara densamma som ingångslönen för ST. Du hittar aktuell lönestatistik här.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.