Studien har publicerats i Internal Medicine Journal och är baserad på 22 tidigare undersökningar, rapporterar The Guardian. De sju länderna som omfattas är Storbritannien, där högst andel läkare utsatts, Kanada, Australien, USA, Israel, Tyskland och Malaysia.
Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale kommenterade studien i Dagens Nyheter och Studio Ett i Sveriges Radio.
– Det här är tyvärr inte en undersökning som förvånar. Läkarförbundets egna undersökningar visar att hot, kränkningar och sexuella trakasserier är en del av många läkares vardag, säger Sofia Rydgren Stale.
Till dig som är läkare och medlem i Läkarförbundet
Om har blivit diskriminerad eller utsatt för sexuella trakasserier på jobbet kan du alltid vända dig till Läkarförbundets medlemsrådgivning.
Läkarförbundet finns här för våra medlemmar genom hela karriären och stöttar när det är problem på jobbet. Men det är arbetsgivarna som enligt lag har ansvar för arbetsmiljön ute på arbetsplatserna och ska arbeta aktivt mot diskriminering och sexuella trakasserier.
Läkarförbundets fem medskick till arbetsgivarna
- Jämställdhet är en ledningsfråga. Högsta ledningen måste, precis som i alla andra frågor, peka ut riktningen: Hit ska vi för att uppnå jämställda arbetsvillkor.
- Sätt genusglasögon på cheferna. Chefer måste få grundläggande kunskaper för att kunna jobba med jämställdhet. Det finns många bra metoder, som till exempel gender coach-program, där höga chefer får en personlig coach med jämställdhets- och integreringskompetens.
- Prata med varandra. Läkarförbundets arbetsmiljöenkät visar att många av våra medlemmar upplever att förutsättningarna är olika för män och kvinnor. Att avsätta tid till samtal och utbyte av erfarenheter är en bra start för att få till en förändring. Ett tips är att börja med Suntarbetslivs ”Forskning på 5” om genusmedvetet arbetsmiljöarbete.
- Gör arbetet tillsammans. Om chefer, fackliga företrädare, skyddsombud och alla anställda gör jämställdhetsarbetet tillsammans ökar förutsättningarna att nå framgång.
- Sätt rimliga mål. Många små steg har större förutsättningar att lyckas än stora jämställdhetsprojekt.
Punkterna kommer från arbetsmiljörapporten Skillnader i arbetsmiljö mellan kvinnliga och manliga läkare som visade att kvinnliga läkare generellt sätt mår sämre på jobbet än sina manliga kollegor och i större utsträckning blir utsatta för diskriminering och kränkande särbehandling.
Läs också
Intervju med ombudsman Marie Lav i Moderna Läkare.
–Jag ser allvarligt på att kvinnliga läkare i större utsträckning vill lämna yrket. Det visar på ett strukturellt problem med arbetsmiljön. Men självklart tror jag att en förändring är möjlig, säger Sofia Kühner.
Vi lyfter röster från kvinnliga läkare om yrket och den egna hälsan. Artikeln publicerades först i Kvinnliga läkares förenings medlemstidning Karolina.