Hoppa till innehåll
Nyheter
Nyhetsbrev SPLF oktober 2019

Nyhetsbrev SPLF oktober 2019

Länge sedan sist jag skickade ett brev men vi har inte legat på latsidan. Momsen tar en del tid och kraft med möten och telefonsamtal men även enskilda kollegor som har problem med landstingen.

Nyhet
Nyhetsbrev

Momsen!
SKV har fortfarande inte svarat på frågor från oss och andra om vad som ska momsas! Så mycket är fortsatt oklart. Och det lär väl inte klarna helt på länge är vi rädda. Dock finns nu en klar politisk majoritet i Riksdagen för att ändra på detta. 210 miljoner sattes ju av i budgeten för att kompensera vårdföretagen men det går via landstingen så vad som landar hos företagen är osäkert. Dessutom är det väldigt lite pengar i sammanhanget.  En utredning lär komma igång i höst hoppas vi. När man ser det här klippet från Riksdagen verkar finansministern mycket mer resonabel än tidigare.

Se även det förra Nyhetsbrevet som tyvärr är aktuellt än.

Utredningen som inte nådde en logisk slutsats

Som jag berättat om förr har jag varit sakkunnig i utredningen ”Jämlik vård” som Göran Stiernstedt nu presenterat. Vi är nöjda med mycket i utredningen men man missar den logiska slutsatsen av sitt eget underlag. Vi behöver få en listning på läkare i svensk primärvård som i andra civiliserade länder.

Läkare jagas av landstingen

Tyvärr fortsätter främst SLL att jaga privatläkare. Min artikel i Läkartidningen från i fjol är tyvärr än mer aktuell. Vi försöker på alla sätt motverka detta och har vunnit gehör i några fall i rättsprocesser men än återstår mycket arbete. Du som drabbas bör höra av dig till oss eller våra jurister på Läkarförbundet.

”Yrkesförbud” i VGR

I Västra Götaland har regionen fått för sig att låsa in sina anställda genom att i vårdavtal skriva in förbud mot att anställa personal som jobbat i VGR tidigare. Man anser att det skall vara ”karens” på 6 månader. Läkarförbundet har protesterat mot detta direkt och vi kommer att se över om detta ens är lagligt.

Ekonomikursen

Det finns några få platser kvar på ekonomikursen i Stockholm 20191206, där man lär sig mycket matnyttigt.

Kvalitet via Kvalprak

Det är glädjande att kunna konstatera att SPLS AB genom Stockholmsavdelningens delägande i KVALPRAK AB kan erbjuda våra medlemsföretag olika system för ledning och styrning som säkrar såväl kvalitet som lönsamhet i den sjukvård som idag i allt större omfattning bedrivs av privata vårdgivare. Alla företag anslutna till SPLS AB ges rabatt. Läs mer om våra medlemsförmåner här.

 

Glad höst!

Sven Söderberg
Ordförande Svenska Privatläkarföreningen


Fler nyheter


Nyhetsbrev Mars 2024

Januari och februari har varit stabilt kalla och ogästvänliga, snö i vissa delar och iskallt regn samt hård blåst på andra ställen, men ändå är temperaturer på västkusten och i Skåne som vid en meteorologisk vår. Så rent statistiskt så …
Nyhetsbrev


Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare